
Jak v Česku pěstovat kaki, aby přečkalo zimu, kvetlo a plodilo
12. 12. 2022Klimatické změny přinášejí zájem o zkušenosti s tím, které rostliny lze nově v Česku pěstovat a jak. Pozornosti se v tom ohledu těší i kaki.
Kdo neodolá a kousne si do ne zcela vyzrálého kaki, bývá zaskočen vysokým obsahem tříslovin s trpce svíravou chutí, která ničím nepřipomíná budoucí lahodné, šťavnaté a voňavé ovoce.
Kaki se do střední Evropy dováželo už v dávné minulosti a to ze sadů v relativně blízké oblasti Středozemí. Druh je znám i pod názvy churma či botanicky správně tomel japonský (Diospyros kaki z čeledi Ebenaceae – ebenovité). Pochází sice ze subtropických, ale vysoko položených oblastí Asie (z Číny, Severní Koreje, Japonska, Barmy a dalších zemí. Proto jsou některé vyšlechtěné odrůdy odolné i k mírným mrazíkům.
Pro pěstování v tuzemských podmínkách se lépe hodí tomel viržinský (Diospyros virginiana), který pochází z USA a spolehlivě snáší českou zimu.
Snad ještě perspektivnější jsou hybridní odrůdy obou zmiňovaných druhů, jelikož se u nich projevuje lepší kvalita a větší velikost plodů po tomelu japonském a vyšší odolnost vůči mrazům po tomelu viržinském.
O plodech tomelu japonského píše ve své vynikající práci Rostliny cizích zemí František Polívka již v roce 1908 – „Žluté nebo červené, libovonné, sladké jeho plody připomínající vnějškem rajská jablíčka, prodávají na trzích japonských a čínských pod jménem kaki a shitse tak všeobecně jako u nás třešně nebo švestky.“
Tomely prodávané v Česku jsou především bezsemenné, partenokarpicky vzniklé plody, které mají v největším stupni zralosti až mazlavou dužninu. Obsahují asi 1 % bílkovin, 10–20 % sacharidů, okolo 1 % tříslovin a minimální množství kyselin. Obsah vitamInu C je maximálně 20 mg na 100 g dužniny.
Plody tomelu se v našich končinách hlavně kupují a jedí jako zajímavé čerstvé ovoce. V místech, kde se kaki pěstuje ve velkém, je zapotřebí zpracovávat plody do džemů, do kvasů na výrobu alkoholu – nejčastěji vína nebo likéru – a rovněž se suší. Plátky sušeného tomelu se zpravidla prodávají ve směsi jiného sušeného ovoce.
Dřevo tomelu, které je v základě tmavé až černé se světlým vzorováním, se uplatňuje jako materiál pro dřevořezby a intarzie.
V domácí kuchyni nachází tomel využití především jako doplněk ovocných salátů. Obzvlášť dobře chutná ve směsi s hroznovým vínem, dobře vyváží nakyslou chuť kiwi nebo pomerančů. Chuť ovocného salátu s tomelem zvýrazní mletá skořice.
Foto autor a Shutterstock
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.