Aka čili fejchoa dělá radost doma i venku, krásou i plody
23. 11. 2020Správné české jméno jihoamerické rostliny zní aka jedlá. Většina majitelů ji však nazývá fejchoa. Potěší i začínající pěstitele.
Obsáhlý rod mučenek čítá na čtyři sta popsaných druhů, které pocházejí především ze Střední a Jižní Ameriky.
U mnoha druhů se snoubí krása květů a vynikající chuť plodů. Není divu, že se mučenky staly jedněmi z nejpěstovanějších rostlin tropů. Ve španělsky hovořících zemích se plodům říká chinola, granadilla nebo maracuya. Ve frankofonních oblastech pro ně mají pojmenování granadille nebo couzou a anglicky se nazývají passionfruit.
Mučenky jsou většinou vytrvalé liány s velmi dlouhými popínavými stonky dorůstajícími délky až 40–50 m! Na stoncích se vytvářejí nejčastěji spirálovité, nevětvené úponky, kterými se přichytávají okolní vegetace nebo záměrně instalované opory.
Nejčastěji se pěstuje mučenka jedlá (Passiflora edulis), jejíž plody jsou v plné zralosti fialově hnědé nebo žlutavé u odrůdy Flavicarpa. Mučenka jedlá s fialovými plody se pěstuje i v subtropech, na teplo náročnější je její žlutoplodá varieta, která nesnáší poklesy pod 20 °C.
Také mučenka sladká (Passiflora ligularis) se často pěstuje kvůli plodům. Můžeme se s nimi setkat v obchodech. Oblíbený je především sladký aromatický míšek semen.
Nezralé plody se v tropech vaří i jako zelenina.
Největší plody má tzv. granadilla (Passiflora quadrangularis), ty mohou vážit až 3 kg a kromě míšku se jí i dužnina plodu. Ta je sice bez výraznější chuti, ale používá se ocukrovaná a pokapaná citronem jako součást ovocných salátů.
Kromě toho, že se plody resp. jejich sladký a aromatický míšek pojídají jako ovoce, často se z nich vyrábějí ovocné šťávy a džusy, které se ředí vodou nebo ledovou tříští. Mohou být také součástí míchaných alkoholických nápojů. Používají se též jako příloha ke sladkým dezertům nebo ke zmrzlinám.
Zajímavě chutnají v kombinaci s tuzemskými hruškami:
Šest oloupaných hrušek, které jsme zbavili jádřince, a 50 g nasekaných sušených datlí bez semen vaříme přibližně deset minut v 300 ml mučenkového džusu (čili v granadilla džusu nebo v maracuja džusu). Hrušek může být i víc podle velikosti plodů. Po vychladnutí rozdělíme do misek a ozdobíme šlehačkou.
Foto autor
Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.