Kumquat plodí pidipomeranče velké jako malé švestky

24. 1. 2021

Latinsky se tento příbuzný citroníku jmenuje Fortunella. Pochází asi z Číny. V přírodě kumquat dorůstá jako keř do výšky dvou metrů. Bez plodů snese teplotu -2 až -5 °C.

Plody bývají žluté nebo oranžové. Na řezu mají stejnou stavbu jako pomeranč, mají jednotlivé dílky, v nichž bývají semena. Chuť je podle odrůdy od citronu až k pomeranči. Jako příloha k masu nebo do salátů se nemusí loupat. Z kumkvátů se vyrábí marmeláda.

Marmeláda z kumkvátů

Kdo by nechtěl ochutnat kumkvátovou marmošku; foto Shutterstock

Když si kumkváty vybíráme na jídlo, lepší jsou měkčí, vyzrálé. Ty tvrdé bývají kyselé. Měknou, sládnou, dozrávají při pokojové teplotě. Jím je celé, neloupu je, jen když jsou v nich semena, vyberu je.

Kumkvát servírovaný na stromku

Fortunella je perspektivní do paneláku. Vedle zimovzdornosti má i schopnost vyrovnat se s teplým a suchým zimováním v domě s ústředním topením.

Tento zakrslý pomerančovník se pěstoval v nádobách již v dávné minulosti. V Číně se při hostině podávaly celé stromky s plody na otrhání. Každý host dostal svůj.

Stejně tak můžeme mít Fortunellu i my doma.

V kumkvátech z trhu bývají semena v různém stupni vývoje, tedy i pěkná velká, klíčivá. Ze semene vyroste rostlinka tvořící malý keřík. Kvete a plodí však až 10–15 let po výsevu.

Kumkvát z rodiny citrusů

Kumkvát je velký jako malá švestka; foto Shutterstock

Jde-li nám o plody, musíme se poradit s někým, kdo pěstuje citrusy. Určitě sežene rouby nebo přímo rostlinu. Řízkované nebo štěpované rostliny plodí prakticky druhý rok po naroubování a zakořenění.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Jedl jsem ho v Louisianě, ale moc mě nenadchnul- byl celkem sladký/chutný, ale malý a s hodně peckami. Možná, že by z něho bylo zajímavé „čůčo“….;-)

Měl jsem koupený plodící stromek. Plodí 2x ročně (na podzim a na jaře), na podzim jsou plody bez pecek, na jaře s peckami. Chuť byla vynikající, kůra tomu dává příjemnou hořkost. Stromek měl něco přes půl metru a dával cca 20-70 plodů na jedno plození. Je třeba upozornit na jednu hodně nepříjemnou vlastnost – květy strašně smrdí! Jinak není náročný na pěstování v bytě. Měli jsme ho 8 let a pak jsme ho vyhodili, právě kvůli tomu puchu při kvetení 🙁

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x