Domů » Zahrada » Ovoce » Exotické ovoce » Karambola: Malajská hvězda svádí k ochutnání, ale sladká není
Karambola: Malajská hvězda svádí k ochutnání, ale sladká není
13. 8. 2020
Na první pohled zajímavý tvar, ale pro chuťové buňky poměrně drsný zážitek: Ovoce je v plné zralosti poněkud kyselé.
Druh patří do čeledi šťavelovité (Oxalidaceae) – chuť plodů je tedy příznačná – jsou kyselé jak šťavel.
Tropický strom karambola obecná (Averrhoa carambola) rodí vskutku zajímavé plody, které jsou známé taktéž pod jménem karambola nebo snad ještě častěji pod lidovým označením malajská hvězda. Příčný řez plodem má tvar pěticípé hvězdy a pravděpodobnou domovinou stromu je Malajsie.

Květ karamboly; foto Shutterstock
Hvězda roste na stromě
Averrhoa carambola je menší strom dorůstající výšky maximálně 12 m. Jeho kmen je pokrytý hladkou hnědou kůrou. Rozložité větve nesou střídavé, lichozpeřené listy, které jsou obvykle složeny z 9 nebo 11 vstřícných, vejčitých lístků. Ty jsou při rašení nápadně červené a teprve když vyzrávají, získávají žlutozelenou nebo tmavě zelenou barvu.
Během celého roku se na rostlině vytvářejí drobné, červeně zbarvené květy vyrůstající v řídkých latách nejen z paždí listů, ale také přímo ze starších větví a kmene (kauliflorie), přičemž z každého květenství se v plody přemění jen malý počet květů.
-
-
I velmi zralé plody jsou kyselé; foto Shutterstock
-
-
Čerstvě utržené karamboly; foto Shutterstock

Karambola, foto Libor Kunte
Plod je velmi charakteristický a nezaměnitelný. Jedná se o podlouhlou bobuli s pěti výraznými žebry, jejíž povrch je kryt v době zralosti žlutou voskovitou slupkou.
Dužnina je v plné zralosti mírně sladkokyselá až kyselá a obsahuje značné množství vitaminu C, ale také méně příjemné šťavelany, které mohou působit na některé jedince jako alergeny.
Kulturní odrůdy se podle chuti rozdělují na dva typy – kyseloplodé a sladkoplodé.
Uvnitř dužniny jsou uložena malá semena, která se většinou nekonzumují. Jelikož se plody dobře transportují, dovážejí se do Evropy již značně dlouho.
Plody jíme převážně syrové, nejčastěji se však používají do různých ovocných salátů, ale také se z nich vyrábějí džemy nebo se jimi zdobí servírované pokrmy, sladkosti a nápoje.
Šťáva do nápojů
Ve Střední a Jižní Americe, kde se dnes také pěstuje ve vlhkých tropických oblastech, používají tamní obyvatelé šťávu z plodů jako jednu z ingrediencí do různých alkoholických či nealkoholických míchaných nápojů. V Asii se plody upravují na slaný způsob a také se kvasí podobně jako zelenina.
-
-
Nezaměnitelný plod karamboly; foto L. Kunte
-
-
Dekorativní řezy lákají k využití; foto L. Kunte
Vyroste ze semene
Pěstování karamboly obecné v našich podmínkách není nijak složité. Rostliny získáme výsevem semen vybraných z plodů. Jejich klíčivost závisí především na vyzrálosti plodu, ale většinou s ní nebývá zásadní problém. Semenáčky rychle přirůstají a během první sezony jsou schopny dorůst do půlmetrové výšky. Druh vyžaduje především teplo a vydatnou zálivku. Především v době vegetace nesmí substrát vyschnout.
Rostlinu pěstujeme na plném slunci, ale snáší i rozptýlený polostín. Vykvétá v dobrých podmínkách po pátém roce od výsevu a plody přináší v průběhu celého vegetačního období. Ovoce se v tropech sklízí prakticky po celý rok.
Zajímá toto téma vaše přátele? Dejte jim vědět!
Prosíme, nezapomeňte článek pochválit klepnutím na ❤