Kakao ze semen? Ano, stejně jako opravdová čokoláda

23. 10. 2020

Jak byste odpověděli dítěti na zvědavou otázku: Na čem roste kakao? Řekli byste na stromě, nebo spíš věcně, že kakao neroste, ale vyrábí se z kakaových bobů? Měli byste pravdu tak i tak.

Dětskou zvídavost však můžete odměnit, když přidáte malé tajemství: Kakaové boby jsou semena a kakaovník roste v tropech, kde nemají zimu. Už proto nám nápoj z teplých krajin stále voní exotikou.

Z rodiny užitkových rostlin

Ve Střední Americe, odkud kakaovník pravý (Theobroma cacao) pochází, má svůj původ řada dalších rostlin, které daly vzniknout mnoha kulturním plodinám. Patří k nim kupříkladu avokádo, bavlník, ale třeba i paprika. Dnes se kakaovník kromě amerických kontinentů pěstuje také v tropické Africe, přičemž dvě třetiny světové produkce kakaových bobů pocházejí z Brazílie, Ghany a Nigérie.

Kakaové boby jsou ukryté v bobuli a obaleny míšky

Plod kakaovníku a semena – kakaové boby; foto Shutterstock

Kakaovník patří do čeledi lejnicovité (Sterculiaceae), jejíž zástupci mají rozšíření především v tropech. Botanici rozlišují přibližně dvacet původních druhů, z nichž má pro člověka největší význam právě kakaovník pravý. Je to nízký strom dorůstající výšky obvykle 5–8 m.

Velmi typické jsou jeho střídavé, podlouhlé eliptické listy, které dosahují délky až 30 cm, mají lesklou, sytě zelenou barvu, ovšem při rašení nových výhonů jsou zbarveny dočervena nebo až do bronzové barvy.

Nesmírně zajímavé jsou drobné květy, které jsou tzv. kauliflorní, což znamená, že se zakládají přímo na silných větvích nebo dokonce na kmenu.

Plod, míšek a semena

Plodem je podlouhlá bobule dlouhá až 30 cm, která je rozdělena podélnými rýhami. Při plné zralosti je zbarvena v závislosti na odrůdě buď žlutě, hnědočerveně nebo až červenozeleně.

Uvnitř plodu je větší množství zploštělých semen, která obklopuje rosolovitý míšek příjemné, sladce navinulé chuti. Teprve po jeho odstranění získává pěstitel ony kakaové boby – samotná semena kakaovníku pravého, která jsou určena k dalšímu zpracování.

Podle toho, ze které pěstitelské skupiny kakaovníku byly boby získány, podle pečlivosti fermentace, při níž vznikají charakteristické chuťové a aromatické vlastnosti kakaa, a podle řady dalších kritérií se kakaové boby rozdělují do tří jakostních tříd:

  • Fine
  • Flavour
  • Ordinary

Po fermentaci, většinou už v místě finálního zpracování, se kakaové boby praží při teplotách 80–130 °C. Po té se drtí a melou, čímž vzniká základní hmota pro výrobu kakaa a čokolády.

Ve vlhku a teple pod střechou

Pěstování kakaovníku pravého v tuzemských podmínkách je poněkud obtížnější. Vždy se mu nejlépe daří ve skleníku s vlhkým tropickým klimatem. Možné je jeho pěstování ve světlých místnostech s vyšší vzdušnou vlhkostí a s pokojovou teplotou neklesající přes zimu pod 20 °C.

  • Zmiňovaná vyšší vzdušná vlhkost je při pěstování v našich podmínkách velmi důležitá, protože tento druh pochází z oblastí opravdu teplých a vlhkých.

Nároky na substrát nejsou nijak specifické a dobře roste v kvalitním rašelinovém substrátu, který můžeme při přesazení obohatit dlouhodobě působícím hnojivem. I přesto jej během vegetace přihnojujeme alespoň jedenkrát za měsíc komplexním hnojivem obsahujícím stopové prvky. I přes všechna doporučení bude kakaovník mezi hobby pěstiteli spíše vzácností, než běžně pěstovanou rostlinou.

Foto autor a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x