Pečujte o své zdraví: Jezte jahody, rybíz, maliny, borůvky

22. 7. 2020

Drobné ovoce skvěle chutná, nabízí rozmanité způsoby využití v kuchyni a též nás zásobuje velkým množstvím cenných látek. Připomeňme si je.

Dužnina drobných plodů disponuje množstvím různých minerálních a rostlinných látek, které prospívají lidskému organismu. Obsahuje zejména:

  • draslík, fosfor, vápník, hořčík a četné stopové prvky,
  • dále důležité organické kyseliny s bakteriostatickými účinky,
  • pektiny, třísloviny, vlákninu neboli balastní látky.
  • Velmi vysoký je obsah antioxidantů, především jejich nejvýznamnějšího zástupce – vitaminu C. Rekordmanem je černý rybíz: Přibližně 150 mg vitaminu C je obsaženo ve 100 gramech čerstvého ovoce.
Jahody na textilii

Jahody na netkané textilii

Jahody

Vynikají množstvím přírodních aromatických látek. Ceněný je na jahodách vysoký obsah biotinu, důležitého mj. pro metabolismus nebo zdravou pokožku. Vitaminu C mají jahody ve srovnání s jablky šestkrát více.

Jahody obsahují též významné množství kyseliny ellagové, která je především protinádorově a antioxidačně působící sekundární rostlinnou látkou. Jahody rovněž obsahují množství kyseliny listové potřebné mj. při krvetvorbě či vývoji plodu.

Rybízy

Obsahují velké množství vlákniny (balastních látek), vitaminu E a C, přičemž černé rybízy výrazně převyšují červené a bílé a celkově patří k potravinám s nejvyšším výskytem zmíněných vitaminů. Vitaminu E je 4 krát a vitaminu C dokonce 18 krát více oproti průměrným koncentracím v jablkách.

Rybízy obsahují široké spektrum rostlinných látek prospěšných lidskému zdraví. Černé rybízy mají ve srovnání s červenými výrazně vyšší koncentrace a účinnost antokyanu – barviva mj. s antioxidačními a protizánětlivými účinky.

Angrešty

Disponují širokou paletou vitaminů a dalších, rovnoměrně zastoupených rostlinných látek, které podporují lidské zdraví. Polyfenol kvercetin, který se vyskytuje také v jiném drobném ovoci, tlumí rakovinná onemocnění. Obecně platí, že červené odrůdy angreštu vykazují vyšší obsahy vitaminů a dalších látek než žluté nebo zelené.

Josta

Kříženec černého rybízu a angreštu obsahuje vitamin C v množství cca 100 mg/100 g čerstvé váhy, což odpovídá průměrné hodnotě obou rodičů.

Ostružiny

Sklizené ostružiny beztrnné odrůdy Thornfree

Ostružiny

Ve srovnání s jablky obsahují ostružiny více než dvakrát tolik vlákniny (balastních látek), vitaminu E a C. Stejně jako v jahodách se vyskytuje kyselina ellagová, ale zhruba v třikrát vyšší koncentraci. Obsah kyseliny listové je poněkud nižší než v jahodách, převyšuje však jablka stále ještě pět- až osmkrát. Co se týče dalších rostlinných látek, u ostružin se podobně jako u jiných ovocných druhů mohou vyskytovat značné rozdíly v obsahu, které jsou podmíněné odrůdou, a to až čtyřnásobné.

Maliny

Mají ze všech druhů drobného ovoce nejvyšší obsah betakarotenu, významného mj. pro odolnost vůči různým chorobám a rovněž pro tvorbu vitaminu A. Maliny podobně jako ostružiny poskytují velké množství vlákniny důležité pro správné fungování trávicího ústrojí.

Také disponují vyváženým spektrem vitaminů a dalších rostlinných látek. Významné může být i zastoupení některých polyfenolů – rostlinných sloučenin s řadou antioxidačních účinků.

Vysoká koncentrace kyseliny ellagové dává malinám schopnost pomoci tělu s různými chorobami včetně té nejtěžší. Ve srovnání s jinými druhy drobného ovoce obsahují maliny nejvíce této kyseliny.

 

Borůvky

Z bioaktivních látek jsou v borůvkách obsaženy především třísloviny a rostlinná barviva (antokyany, flavonoidy). Dále jsou to důležité minerální látky (vápník, železo, draslík, fosfor, zinek, chrom, mangan) a vitaminy (provitamin A a vitaminy skupiny B). Působí protizánětlivě, posilují imunitní systém a snižují hladinu tuku v krvi.

Foto J. Sus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

28. 11. 2021

Stálezelené listnáče chráníme v zimě i před sluncem a větrem

U stálezelených pěnišníků, tisů, bobkovišní a cesmín vysázených na exponovaných stanovištích – osluněných a proti větru nechráněných místech – je dobré postavit stínicí konstrukci.

zobrazit další rady a tipy