Tvarohové jahodové knedlíky se strouhankou, šodó s jahodami
7. 6. 2022Jahodové knedlíky z tvarohu a se strouhankou autorka prvně ochutnala v dívčím věku na dožínkové slavnosti. Recept pak postupně vylepšovala.
Plody jahodníku se v noci vychladí a sklizené časně ráno si déle zachovají lesk, chuť a vůni. V zahradě si tak naplno vychutnáme výhodu sklizně vlastních, zcela zralých jahod.
Je nesprávné ponechávat hnijící plody v porostu nebo je odhodit do meziřadí!
Při sklizni pamatujeme i na riziko infekce houbové choroby: Abychom předešli roznášení spor šedé hniloby neboli botrytidy, plísně šedé, vysbíráme před každým sběrem jahod jak shnilé plody, tak plody zelené s hnědými skvrnami, které signalizují přítomnost šedé hniloby. Pak si umyjeme ruce a teprve potom sklízíme zralé zdravé plody.
Zralé jahody hned spotřebujeme jako stolní ovoce nebo je zpracujeme. Jsou sice nejchutnější, ale také citlivější k pomačkání a poškození. Sklízíme je s kalichem a krátkou stopkou. Bez stopek a kalichu sklízíme pouze jahodník měsíční.
Ráno sklizené plody jsou vzhledem k vyššímu obsahu vody těžší než plody sklizené v odpoledních hodinách. Je-li nezbytné sklízet jahody za deště, je lépe plody vyprat a použít ke zpracování.
Nejvhodnějším obalem pro sklizeň jsou loubkové košíčky o obsahu 2,5 kg, které se plní asi ze 3/4 (2 kg).
Jednouplodící jahodník sklízíme šesti až sedmi sběry, přibližně 16 až 21 dnů. (Remontantní jahodník sklízíme větším počtem sběrů, protože má delší sklizňové období.)
Po sklizni z porostu jednouplodících odrůd odstraníme mulčovací materiál, podle potřeby a možností jahiodník zavlážíme. Z meziřadí odstraníme přebytečné odnože, půdu okolo rostlin kypříme plečkováním a okopávkou. Podle potřeby přihnojíme.
Remontantní odrůdy jahodníku po první (červnové) sklizni nesežínáme. Po kratší přestávce znovu kvetou a plodí v pozdním létě a na podzim prakticky až do příchodu prvních mrazíků.
U jahodníku na zahrádce nepoužíváme žádný herbicid.
Poměrně velkému zimnímu nedostatku světla, které je důležitým růstovým a vývojovým faktorem pro řadu pokojových rostlin, přizpůsobíme především zálivku.