
Od srpna lze muškáty množit řízkováním. Zakoření a přezimují
8. 8. 2021Nejsnáze muškáty zakoření z postranních krátkých, jen vylomených výhonků. Použít můžeme i ne příliš měkké stonkové řízky pelargonií.
Listy plné silic, které se uvolňují při rozemnutí nebo v horkých dnech, tím prosluly vonné pelargonie. Jejich vůně však neodrazují škůdce.
Silice nemají repelentní účinek ani na molice skleníkové, ani na mšice. Naopak, pokud dojde ve skleníku k přemnožení, vonné pelargonie, jako jsou druhy Pelargonium graveolens, P. capitatum, P. odoratissimum a jejich kříženci jsou společně s andělskými a anglickými napadeny jako první.
Vonné pelargonie disponují vůněmi od citrusové přes jablečnou až k nepříjemně kadidlové. Každý si v této skupině může najít svou oblíbenou.
Vonné pelargonie mají i velmi rozdílný habitus od maličkých po vysoké keře 1,5 m.
Co se týče kvetení, termín záleží na kultivaru. Některé kvetou velmi nenápadně, jiné nepřehlédnete. Způsobem pěstování se neliší od anglických pelargonií. Pokud chceme, aby nám vykvetly i v následující sezoně, musí prodělat přes zimní měsíce klidovou fázi. Tu zajistíme přemístěním rostliny na 6–8 týdnů do chladného prostředí (6–8 °C) s minimální zálivkou.
Po této fázi rostliny nasadí květní pupeny. Ovšem nesmíme po klidové fázi rostliny stříhat ani nijak tvarovat.
Nádobu pro pelargonie pořizujeme s ohledem na konečnou velikost rostliny. Nádoba musí být dostatečně drenážovaná, substrát propustný. Tyto pelargonie mají rády mírné klima, proto se jim tak výborně daří zejména v Anglii.
Pelargonie vonné množíme pouze řízkováním, abychom zachovali vlastností rostliny. Ne všechny kultivary ovšem zakořeňují rychle a ochotně.
Klidně se může stát, že po půlroce vyjmeme krásný zelený řízek, aniž by v sadbovači vytvořil kalus nebo kořínky.
Vonné pelargonie se mimo kosmetický průmysl využívají v potravinářství a léčitelství.
Není bez zajímavosti, že mnohé botanické druhy se hojně používají při léčbě úplavice, průjmech, kašli, bodnutí hmyzem. A tyto vlastnosti najdeme i v jejich vyšlechtěných kultivarech.
Listy a květy využijeme rovněž v kuchyni při dochucování a zdobení moučníků, výrobě marmelád a želé, při grilování a zpracování masa, do čajů a ostatních nápojů. Zde ovšem dávejte velký pozor a používejte listy a květy z chemicky neošetřených rostlin.
A takto bychom mohli pokračovat s vůní broskvovou, meruňkovou, mrkvovou, kafrovou, ovocnou, borovicovou…
Foto autorka
Do našich zahrádek se v poslední době rozšířila Salix caprea Kilmarnock – otužilý, kompaktní pomalu rostoucí strom s deštníkovitou korunou a velkým množstvím kočiček v jarním období. Sazenice se prodávají jako stromky naroubované na kmínku.
Velice děkuji, vonné pelargonie jsou moje slabost, nemám na jejich zimování ideální podmínky, přesto obvykle zimu dají. Můžete prosím uvést kultivar, který voní po kadidlu? Tip na dobrého dodavatele byste také mohla uvést? Děkuji