Život se sukulenty aneb jak se záliba po letech změní v profesi
1. 8. 2021Sukulenty ho zajímaly už v dětství, ale živobytím se mu staly až po třicítce, dozvěděli jsme se při návštěvě pěstitele sukulentů Jaroslava Honce.
Lotosy mají krásné květy a pozoruhodné vlastnosti. Říjnový Zahrádkář se vypravil za Kateřinou Veselou, aby se podíval, jak se v Česku lotosy dají pěstovat.
„Pěstování v Česku je možné, avšak musíme dodržet několik zásadních pravidel. Závětří, vodu teplou kolem 25 °C a slunné, vyhřáté stanoviště.
Substrát musí být minerální bez příměsí tlejících kousků. Rostlinám by vadilo jakékoliv zahnívání hlíz. Po čerstvém přesazení, než hlíza začne růst, je rostlina mimořádně náchylná na tlení čehokoliv v blízkosti. Osvědčila se mi zahradní zemina namíchaná s pískem. Substrátu stačí v nádobě 15–20 cm. Vodní sloupec vysoký 5–50 cm podle kultivaru.“
„Lotos nesnáší chemicky upravenou vodu. Rostliny je třeba hnojit, jsou náročné na živiny. Po letitém zkoušení jsem si začala připravovat vlastní hnojivo, jehož hrudky vkládám do substrátu tak, aby se kořenů ani hlíz nedotýkaly.
Kdysi jsem použila hnojivo zakoupené z Německa. Zřejmě bylo příliš silné a přišla jsem o většinu rostlin. Tenkrát mi bylo do pláče. Nejenom, že jsem přišla o své rostliny, ale jejich pořízení není levná záležitost.“
„Zpočátku jsem většinu rostlin zimovala doma a zkoušela jsem různá místa v domě. Lotos je více bahenní než vodní rostlina, po odstranění zetlelých listů jí stačí ponechat ve vlhkém substrátu při teplotě 5–7 °C. Nyní zimuji již v bazénech. Jen zvýším hladinu vody, kam to lze, kdyby byl větší mráz. A samozřejmě tu mám otužilé kultivary.
Existuje velké množství odrůd z různých částí světa. Některé lze dokonce přezimovat venku pod ledem. Kdyby uhodily velké mrazy, tady musela bych s rostlinami běžet domů. Ale už jich je spousta, už se to moc nedá,“ usmívá se Kateřina Veselá mezi nafukovacími bazény ve velkém fóliovníku.
Foto Zahrádkář 10/2018
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.