Odkud pocházejí aksamitníky a jak je to s jejich zápachem

25. 4. 2020

Teplé oblasti Jižní, Střední a Severní Ameriky jsou domovinou asi šedesáti druhů aksamitníků. Do Evropy je dovezli Španělé  v 16. století a od té doby byly vyšlechtěny stovky kultivarů.

V Česku se pěstují aksamitníky (Tagetes L.), které pocházejí z Mexika. Vědecký název se odvozuje od etruského boha úplňku a blesku, Tagese. Aksamitníky, které patří k nejznámějším letničkám, jsou známy i pod lidovými názvy, např. afrikán nebo smradlavý karafiát. Vyznačují se odolností, snadným pěstováním i možností výsadeb do volné půdy i nádob, např. na terasách a balkonech.

Květy aksamitníku

Aksamitníky, někdy nazývané i afrikánky nebo smraďošky, vědci pojmenovali podle etruského boha Tagese

Aksamitníky jsou v našich zeměpisných šířkách jednoleté keříčkovité byliny, které dosahují výšky 10–100 cm. Kvetou v různých odstínech žluté nebo oranžové barvy, hybridy i dvoubarevně a to nepřetržitě od května do října.

Tagetes erecta

Aksamitník vzpřímený  nebo též rozkladitý (Tagetes erecta nebo patula)

Starší kultivary se vyznačují tmavě zelenými peřenodílnými listy a silně aromatickým pachem, který může být některým lidem nepříjemný. Má ale jednu výhodu – odpuzuje některé škůdce, například molice. Nově vyšlechtěné kultivary jsou již bez tohoto výrazného pachu nebo je jen slabý.

Jedlé květy a koření z aksamitníku

Aksamitníkům se daří na slunných místech, pokud možno chráněných před větrem a deštěm, ale dobře snášejí i horší podmínky. Na vlhčích místech lákají plže, protože patří k jejich oblíbené potravě. Květy aksamitníku jsou jedlé i pro člověka, ale vzhledem k charakteristickému pachu nejsou příliš využívány. Do kuchyně se spíše hodí speciální kořeninové druhy, např. Tagetes tenuifolia či T. minuta, které se v Peru používají jako koření.

Tagetes tenuifolia

Kořeninový druh aksamitníku Tagetes tenuifolia

Foto Miloš Kožešník; Pixabay

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x