Kalifornské zauschnerie přečkají v zahradách českou zimu

20. 7. 2020

Zajímavé trvalky kompaktního vzhledu a nižšího vzrůstu kvetou svítivě červenooranžovými květy. V kalifornské domovině je často opylují kolibříci.

V tuzemské zahradě svědčí zauschneriím plné oslunění a sušší, dobře drenážovaná, hlinitopísčitá až štěrkovitá půda. Problémy může přinést přetrvávající zimní vlhko.

 

Velmi dobře obvykle rostou v suťovištích či na skalkách, kde je vrstva propustného substrátu alespoň 10–15 cm.

Lehkým krytem během zimy zajistíme rostlině zimování bez újmy a to zejména, pokud hrozí delší holomrazy. Na vhodném stanovišti tedy mohou zauschnerie českou zimu přežít i venku.

  • Množí se výsevem v předjaří nebo řízkováním za vegetace, zejména na jaře nebo koncem léta.

Ponejvíce se v zahradách pěstuje Zauschneria californica – šedě chlupatá trvalka vysoká 30–40 cm. Nápadné jsou její až 5 cm dlouhé, jasně oranžové květy. Objevují se v druhé polovině léta. Zauschnerie kvetou dlouho do podzimu. Pocházejí z jihozápadu Spojených států.

Podobná je Zauschneria septentrionalis, původem rovněž z jihozápadu USA. Rostlina je nižší, nejčastěji do 20 cm. Kvete v létě oranžově červenými květy o velikosti až 3 cm. Rub listů bývá bělavě chlupatý, horní strana většinou zelená. Podmínky pro pěstování jsou stejné.

 

K vidění je také i Zauschneria cana s čárkovitými listy a výškou 30–50 cm nebo Zauschneria garrettii s kožovitými a lysými listy. I tyto dva druhy kvetou v pozdním létě oranžovočervenými květy.

Rod Zauschneria botanici někdy řadí k vrbovkám (Epilobium). Zauschneria californica bývá uváděna i pod názvem vrbovka kalifornská.

Foto  autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x