
Gaury snášejí sucho; vlhká půda sníží jejich zimovzdornost
9. 9. 2021Rod Gaura se někdy česky označuje jako svíčkovec, nicméně osobně se přikláním k používání botanického jména gaura, které dobře zní také v češtině.
Historie italské soutěže Concorso Internazionalle dell’Iris se píše od roku 1954. K vítězným kosatcům od jara 2019 patří kultivar Chachar Zdeňka Seidla.
Florentská kosatcová soutěž se koná ve spolupráci města Florencie a Italské kosatcové společnosti. Letos proběhl její 61. ročník. Porotci tentokrát hodnotili kosatce vysazené do soutěžních políček v roce 2016. Jsou součástí zahrady umístěné nad řekou Arno. Na svahu nad zahradou se z náměstí Piazzale Michelangelo turisté těší z výhledů na historické město. Právě v takovém prostředí zvítězil kosatec Chachar pěstitele a šlechtitele z Hlučína.
„U vchodu do zahrady jsou vysázeny vítězné kosatce. Jedním z nich býval i kosatec Libon vyšlechtěný zesnulým Vojtěchem Šmídem, jenž zde zvítězil v roce 1985. Bohužel tento kosatec ve Florencii uhynul,“ připomíná Zdeněk Seidl.
„Měl jsem tu čest být ve Florencii celkem třikrát členem hodnotící komise. Také na jiných soutěžích v Evropě. To mi umožnilo se seznámit s tím, jaké parametry musí mít kvalitní zahradní kosatec. Začíná to výběrem rodičů, pokračuje selekcí, kde je třeba být tvrdý a nekompromisní. To je to nejobtížnější, protože vztah k ‚dětem’ bývá obvykle sentimentální.
Občas se to povede. Chachar byl po svém vítězství v Paříži v roce 2017 znovu oceněn v roce 2019 ve Florencii. Do první desítky kosatců se dostaly i další tři kosatce: dva semenáče (E06.05 a E21.07) a odrůda Hrom A Blesk, která byla navíc oceněna jako nejlepší raný kosatec.
Jsem rád, že se vítězný kosatec z Česka objeví na záhoně, kde už dnes bohužel chybí kosatec pana Vojtěcha Šmída. Snad tam Chachar vydrží déle, aby dělal čest svému jménu.“
Foto autor
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.