Jak vzniká sklovitost jablek, co dělat, aby plody nepoškodila

25. 6. 2020

Sklovitost patří stejně jako hořká skvrnitost jablek mezi fyziologické poruchy. Oproti hořké pihovitosti má menší význam a to i díky nižšímu výskytu.

Porucha vzniká při látkové přeměně a může k ní dojít již před zráním plodů na stromě. Víc ohrožuje odrůdy s vysokým obsahem cukrů.

V dužnině plodů vznikají sklovitá místa, která se lokalizují v počátečním stadiu především u kalichu a v jádřinci. Volné prostory mezi buňkami, které v normálních podmínkách obsahují jen vzduch, jsou zaplněny tekutinou.

Sklovitost na řezu jablka

Sklovitost jablka v dužnině

Tento jev způsobují sloučeniny cukrů, které se tvoří v mimořádně velkém množství, především sorbitol (cukerný alkohol). Ty zvyšují osmotickou hodnotu a buněčná šťáva a voda vnikají do mezibuněčných prostor.

Přitom dochází k úbytku kyslíku a následněke kvašení, tvorbě alkoholu a acetaldehydu, zhoršení chutnosti aj. Někdy dokonce i k výskytu hnědého zbarvení dužniny.

Podobně jako u hořké pihovitosti je několik příčin sklovitosti:

  • malé nasazení plodů (neharmonický poměr mezi listy a plody),
  • pozdní sklizeň,
  • nedostatek vápníku,
  • náchylnost odrůdy ke sklovitosti.
Fyziologická porucha sklovitost jablek

Sklovitost jablek není příliš rozšířená porucha

Abychom předešli sklovitosti, doporučují se tato opatření:

  • nepěstovat zejména náchylné odrůdy jako Alkmene, Coxova Reneta, Gloster,
  • včasná sklizeň,
  • pečovat o dobré zásobení plodů vápníkem,
  • sklovitá jablka po sklizni skladovat při 10–15 °C až 10 dnů, teprve potom je dát do chladného skladu,
  • plody s více než 30 % sklovitostí vůbec neskladovat.

Foto Jaroslav Rod

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x