
Bílé kořeny aneb petržel a pastinák; který druh pěstovat
8. 10. 2021Nerozlučným párem po vzoru slavných dvojic je ve světě zeleniny pastinák a petržel. Jenže ne každý na první pohled pozná, kdo z těch dvou je kdo.
V zimě vyséváme mrkev a petržel, pastinák, mák, třeba i kopr. Semena projdou dobou chladu, vyplaví se z nich inhibitory, po jarním oteplení rychle vzejdou.
Brzy vyseté rostliny lépe využijí půdní vláhu a mnohdy utečou i zadušení časnými jednoletými druhy plevele. Jen je třeba mít připravený záhon od podzimu.
Nejprve trošku botaniky: To co budeme jednotně označovat v dalším textu jako semena, mohou být opravdu semena, nebo i plody. Nažky u celeru, petržele, pastináku a jiných miříkovitých, salátu, čekanky, černého kořene a dalších zástupců hvězdnicovitých. Klubíčka řepy jsou plodenství, obilka kukuřice je suchý nepukavý plod…
Necháváme-li si nějakou vzácnost i na příští sezonu, sáček se zbylými semeny co nejdříve a co nepečlivěji uzavřeme, aby semena v něm nenavlhla. Poté ho uložíme někde v chladnu. Proces stárnutí a snižování životnosti semen se tím nezastaví, ale výrazně zpomalí.
Pokud chceme mít jistotu, že z výsevu starších semen něco bude, věnujeme část osiva na zkoušku klíčivosti. Nesmíme zapomenout, že některá semena nevyklíčí na světle a že potřebují určitou dobu k vyklíčení. Ve tmě spolehlivěji klíčí okurka, pór, pažitka, cibule, salát, meloun a tykve. U ostatních druhů na umístění semen při zkoušce klíčivosti do tmy tolik nezáleží.
Je to různé, čerstvé osivo ukáže klíček velmi rychle, u staršího je to horší.
Při setí do substrátu nebo ven se prodlouží doba, než se klíčící rostlinky objeví nad zemí – než vzejdou.
Rostlina | Udržování klíčivosti (roky) | Vzcházení kvalitního osiva (dny) | Předpěstování ve skleníku či pařeništi (měsíc) | Výsadba či výsev ven (měsíc) |
---|---|---|---|---|
Cibule | 2–3 | 12 | II., III. | přímý výsev III., IV., výsadba IV. |
Celer | 4–5 | 10 | II. | V. |
Čekanka k rychlení | 3 | 10 | přímý výsev V. | |
Černý kořen | 1 | 14 | přímý výsev III., X. | |
Fazole | 3–4 | 10 | přímý výsev od konce IV. | |
Hlávková čekanka, endivie, eskariol | 2–3 | 10 | ||
Hrách | 5 | 6–7 | přímý výsev od III. | |
Kozlíček | 4 | 10-14 | přímý výsev od VIII. | |
Košťáloviny | 4–5 | 7 | I.–IV. | III. a dále |
Kukuřice | 4 | 8 | přímý výsev konec IV., V. | |
Mangold | 4 | 14 | přímý výsev od IV. do VIII. | |
Mrkev | 4 | 21 | přímý výsev „celoročně“ | |
Okurka | 5 | 6–8 | I–IV. | v obou příp. IV.–VI. |
Paprika | 4 | 14 a více | I.–III. | V. |
Pastinák | 1–2 | 14 | přímý výsev III., IV. | |
Pekingské a čínské zelí | 2–3 | 4–5 | II.–III., konec VI, VII. | IV., od VII. |
Petržel | 2–3 | 21 | přímý výsev od III. | |
Pór letní, zimní | 2–3 | 10 | II., III.–V. | od V. |
Rajčata | 3–4 | 8 | II., III. (možno již od I.) | konec IV., V. |
Ředkev | 4 | 10 | přímý výsev IV.–VIII. | |
Ředkvička | 4 | 8 | přímý výsevod časného jara do podzimu | |
Řepa červená | 4–6 | 10 | přímý výsev od jara do podzimu | |
Salát | 2–3 | 5 | I.–IV. | III. a dále |
Špenát | 3–4 | 10 | přímý výsev jaro a podzim | |
Špenát novozélandský | 3–4 | 15 | IV. | V. |
Tykev (rod Cucurbita – cuketa, patizon…) | 5 | 4-6 | IV. | v obou případech konec IV., V. |
Vodnice, tuřín | 5 | 6 | IV. | V., od VII. |
Buď ho musíme vysévat ve větším množství (abychom zajistili dostatek sazenic), nebo ho, pokud to není nějaká vzácnost, použijeme společně s osivem novým. Je vcelku pracné vysévat například karotku či petržel tak, aby semínka byla od sebe třeba jeden centimetr.
Když stará semínka přepálíme na horké plotně a promícháme je s novým osivem, můžeme je vysévat s menší pečlivostí, hustěji. Vcelku snadno poznáme, jak hustě padají klíčivá semena, neboť upražená mají jinou barvu. Pokud by se nelišila, obarvíme je sami.
Foto autor
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.
No moje osobní zkušenost je, že doba po kterou se udrží klíčivost u paprik je velmi malá. Semínka z předchozí sezóny klíčí jen velice neochotně a trvá jim to strašně dlouho. 2 sezóny nebo více stará semena neklíčí vůbec.
Naopak čerstvá semena mi letos vyklíčila za 4 dny.
Pěstuju rajčata a papriky. Samozřejmě předpěstovávám sazenice doma. Ze začátku své „kariéry“ jsem měl problémy s klíčením obou druhů. Postupem času jsem se u rajčat dopracoval z nějakých 60% na pravidelných 90+%. Ten nejdůležitější faktor je teplota: pro rajčata tak 24 – 25°C. Klidně ve tmě, ale jakmile roztáhnou děložní lístky, musí okamžitě na světlo a raději i do nižší teploty (kolem 17°C), jinak se vytahují. To znamená, že je výhodné sít semena do oddělených nádobek, protože neklíčí ve stejnou dobu. Používám jeden trik: semínka namáčím do slabě růžového roztoku hypermanganu asi na 30 minut (roztok nesmí zhnědnout) a pak ještě do dešťové vody. Tou je pak i zalévám do stádia volných děložních lístků.To kvůli helmičkám, tvrdá voda kolem 3 ten problém dokáže dost zhoršit. Kolegové ale tvrdí, že ten hypermangan není nutný, mně se osvědčil skokovým nárůstem klíčivosti.
Úplně jiná situace je u paprik. 60% je u paprik úspěch, ať dělám, co dělám. Tedy pokud mluvím o zakoupených semenech. Lungy F1 s expirací příští rok a balené loni na podzim 74%, Cynthie exp. 12/22 – 63%, ale ostatní už prošlá vyšla jen ojediněle. Loni jsem je zkusil po vzoru rajčat namočit v hypermanganu – nezpozoroval jsem žádný rozdíl v klíčivosti. Letos jsem je namočil na 24 hodin v dešťovce, helmičky se objevily jen výjimečně a šly snadno odstranit. Ovšem klíčivost se v zásadě nepohnula. Klíčím je v cca 27°C, ve tmě. Ale platí o nich totéž, co o rajčatech – po vyklíčení musí na světlo. Nicméně jsem několikrát zkusil zasít semena přímo z plodu: vylezly až na výjimky všechny a jako jeden muž. Skladování semínek paprik 4 roky je utopie. U rajčat ale tohle neplatí: tam klíčí i starší semínka.
Asi není třeba zdůrazňovat, že zalévat sadbu je potřeba vodou, která má podobnou teplotu jako sadbovník.