
5 tipů na zdravé domácí pomazánky
20. 7. 2022Pomazánky jsou skvělým způsobem, jak si rychle připravit zdravou svačinku. Zejména pokud si ji připravíte na dva až tři dny do zásoby. Pak už jen v případě potřeby namažete krajíc chleba a kvalitní…
Chystáte se připravovat džemy z ovoce, které právě dozrává? Ať už vám roste na zahradě, nebo ho někde nakoupíte, určitě si z něho udělejte pár skleniček domácích džemů.
Je to velmi snadné a pomocí moderních želírovacích přípravků to zvládne úplně každý. Tady jsou rady, jak si vybrat ten správný přípravek, abyste je udělali přesně tak, jak chcete, a obsahovaly tolik cukru, kolik si budete přát.
Nejjednodušší a nejkratší cesta k vysněnému džemu je ovoce zpracovat pomocí moderních želírovacích přípravků, které najdete pod značkou Dr. Oetker. Můžete si vybrat buď Želírovací cukr, nebo želírující přípravek Gelfix. Želírovací cukr je už kompletně připravená směs na přípravu džemů, marmelád a želé, ke které přidáte pouze uvedené množství ovoce, smícháte a uvaříte. Odvážíte tedy jen množství ovoce a o nic jiného se starat nemusíte. Podle toho, kolik chcete mít v džemu ovoce, zvolíte buď 2:1 (1 kg ovoce na 1 balení želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce je asi 66 %) nebo 3:1 (1,5 kg ovoce na 1 balení želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce je pak cca 75 %, tento džem bude tudíž obsahovat méně cukru). Pokud chcete mít džem se sníženým obsahem kalorií, který bude vhodný i pro diabetiky, připravte ho pomocí speciálního Želírovacího cukru se stévií.
Ke Gelfixu se kromě ovoce přidává také uvedené množství cukru. Podle toho, kolik cukru chcete, aby džem obsahoval, si vyberete poměr
Na výsledný džem nemá vliv, jestli použijete želírovací cukr nebo želírovací přípravek. S želírovacím cukrem bude ale jeho příprava jednodušší a rychlejší. Pokud zvolíte Gelfix, můžete si vybrat, jaký druh cukru použijete – bílý řepný, hnědý řepný, ale i třtinový nebo kokosový.
4 důvody, proč připravovat domácí džemy pomocí moderních želírovacích přípravků
Meruňkový džem na 3 způsoby
Malinový džem s mátou a limetkou
Cibulové čatní
Inspirovat se můžete také dalšími originálními recepty, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.