
Které krásenky předpěstovat, které sít, kde budou nejhezčí?
7. 2. 2021Co je dobré promyslet, aby kultivary různých druhů krásenek na zahradě naplno předvedly své půvaby? Zvolte výšku krásenky, pak plánujte přímý výsev nebo předpěstování.
Pomazánky jsou skvělým způsobem, jak si rychle připravit zdravou svačinku. Zejména pokud si ji připravíte na dva až tři dny do zásoby. Pak už jen v případě potřeby namažete krajíc chleba a kvalitní jídlo máte do minuty hotové.
Jednoduchá je většinou i příprava samotných pomazánek. Pokud je namažete na celozrnný chléb nebo jiné kvalitní pečivo, jde o plnohodnotnou stravu vhodnou i do diety. Přidáte-li ke chlebu s pomazánkou kousek čerstvé zeleniny a oříšky, nutričně jde o takřka dokonalý snack.
Základem našeho prvního receptu jsou kešu oříšky (asi 100 gramů v přírodní formě, tedy nesolené, nerestované). Ty namočte na několik hodin ve vodě (ideálně přes noc), poté slijte a dejte do stolního mixéru. Přidejte asi tři lžíce olivového oleje extra virgin, citronovou šťávu a špetku soli. Kdo má rád, může přidat i 3 sušená rajčata.
V mixéru vše rozmixujte na pastu. V případě potřeby můžete dořešit trochou vody a oleje. Na závěr ochutnejte a případně dosolte.
Jak jste asi poznali, tato pomazánka vám pomůže doplnit především zdravé tuky, bude obsahovat i spoustu vitaminů a minerálů.
Pro rychlou přípravu použijte cizrnu z konzervy. Konzervu otevřete a slijte vodu. Rozmixujte cizrnu v mixéru společně s bílým jogurtem nebo tvarohem. Přidejte utřený česnek, šťávu z citronu a olivový olej a vše promíchejte do jemné konzistence. Dochuťte solí a pepřem.
Chcete-li použít cizrnu čerstvou, budete ji muset den předem namočit do vody.
Další pomazánka plná bílkovin ve variantě pro vegetariány. Potřebovat budete syrečky, tedy klasické olomoucké tvarůžky. Ty smíchejte s polotučným tvarohem z vaničky.
Dochuťte oblíbenými bylinkami – petrželí, pažitkou, tymiánem – a dle chuti solí a pepřem, pokud je to potřeba (sýry budou slané samy o sobě). Tuto pomazánku doporučujeme skladovat v neprodyšně uzavřeném obalu, někomu může odér ze syrečku v lednici vadit.
Skvělá jen tak na svačinu. Její nevýhoda je, že se nedá příliš dlouho skladovat a nejlepší je sníst ji rovnou po dokončení. Potřebovat budete jedno zralé avokádo, stroužek česneku, olivový olej a šťávu z půlky středního citronu.
Avokádo rozpulte a vyjměte pecku. Dužinu rozkrájejte na plátky/kostičky a dejte do misky. Zalijte ihned šťávou z citronu. Vidličkou z avokáda a šťávy vytvořte pastu, do které zapracujte rozmělněný česnek. Dle chuti olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
Tato pomazánka je plná bílkovin, obsahuje totiž tuňáka a vajíčka.
Vejce uvařte natvrdo. Tuňáka vyndejte z konzervy, slijte vodu (máte-li tuňáka v extra panenském olivovém oleji, ten můžete použít do pomazánky) a rozmačkejte společně s vajíčkem do pasty. Přidejte oblíbený krémový sýr – například lučinu a smíchejte jej s vajíčkem a tuňákem. Dochuťte solí a pepřem. Na závěr přidejte pažitku nebo najemno nakrájenou plocholistou petržel. Kromě vysoké obsahu proteinu u vajec a tuňáka lze tyto suroviny řadit i mezi takzvané low carb potraviny, tudíž jsou vhodné i do většiny typů diet.
Pozor, tato pomazánka má kratší trvanlivost a je vhodné ji zkonzumovat ideálně do konce druhého dne.
Zdroj: Obchodní sdělení
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.