
Zelený typ čekanky sejeme v červnu, podobně i čekanku pro kořeny a puky
19. 6. 2021Stále oblíbenější jsou dnes listové formy čekanky, tedy zelenolisté a červenolisté čekanky hlávkové neboli salátové.
Abychom si obohatili jídelníček o čerstvou zeleninu, můžeme rychlit některé druhy zeleniny. Zejména listová zelenina nám bude v našem úsilí nakloněna.
Mezi druhy, které se rychlí velmi snadno, patří řeřicha jarní. Semena vysejeme na misku s buničinou, nezakrýváme a pravidelně zaléváme. Během týdne až deseti dnů sklízíme mladé listy a stonky jemně štiplavé řeřichy.
Řeřiše seté stačí k vyrašení buničina nebo vata a voda, obsah vitaminu C je přitom značný; foto Shutterstock
Pokud využijeme cibulky pažitky, které jsme na podzim sklidili a uložili do sklepa, máme další zdroj vitaminu C. Cibulky natěsno nahrnkujeme do květináčů a pouze přeneseme do světlé místnosti a zaléváme. Teploty nemusí být vysoké, stačí kolem 12 °C. Během dvou týdnů je pažitka připravena ke sklizni. Na rozdíl od řeřichy, sklízíme listy pažitku několikrát, postupně dorůstá.
Méně známé, ale ne obtížnější, je rychlení čekankových puků.
Zdravé kořeny čekanky, které máme uloženy ve sklepě, vysadíme do nádoby nebo bedýnky tak, aby z kořene vyčníval 1–2 cm, a zaléváme. Na takto vysázené kořeny překlopíme další nádobu, protože rychlení probíhá bez přístupu světla. U tohoto rychlení platí, čím více tepla, tím rychleji puky vypěstujeme. Při teplotách 10 °C vyrostou čekankové puky za 50 dnů, při teplotě 20–25 °C vyrostou za 20–30 dnů. Vybělené puky jsou křehké a mají jen mírně nahořklou chuť. Obsahují látku inulin, vhodnou pro diabetiky.
Dobrá chuť plodů jahod není jen odrůdovou záležitostí. Velký vliv má také zálivka, kdy pokud více zaléváme (nebo více v tomto období prší), plody přerůstají a jejich chuť je mdlá až fádní. Pokud dostatečně neprší nebo za přísušku, postačí jahodám zálivka