Zeleninové záhony po sklizni upravíme a ještě využijeme

13. 9. 2020

Uvolněnou půdu vyčistíme, prokypříme a můžeme sít rané odrůdy ředkviček, polníček, zimní špenát, šruchu zelnou, jarní cibulku, roketu a saláty pro sklizeň mladých lístků.

Souběžně pečujeme o pozdní zeleninu na záhonech.

Růžičkové kapustě, která na záhoně nepřezimuje, seřízneme vrcholky nad listy, za kterými mají růžičky velikost asi 1 cm. Sklizeň v listopadu a prosinci je pak větší.

Bělené zelenině věnujeme trochu péče, abychom získali jemnější a chutnější výpěstky:

  • Pór přihrneme mokrou zeminou nebo listím.
  • Řapíkatému celeru svážeme za suchého počasí listy a jeho řapíky pokryjeme ho černou fólií.
  • Štěrbák (endivii) svážeme, zastíníme černou fólií, aby si udržel nižší obsah hořkých látek.

 

Ukončíme sklizeň okurek.

Melouny bývají plně vyzrálé již na počátku září, zralost se projeví mírným popraskáním okolo lůžka stopky, jejím oddělením od plodu. Jejich vůně a chuť se krátkodobým skladováním ještě zlepší.

Zelené fazolky (lusky) patří mezi zeleninu velice citlivou na mráz a chlad. Sklízíme je proto již velmi mladé.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

5. 2. 2023

Angrešt a rybíz prosvětlíme, aby nezestárly

Angrešt a rybíz můžeme stále ještě prosvětlovat, ale řez do starého dřeva je nutné ukončit do poloviny února, neboť po tomto termínu již začíná proudit míza.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x