
Uvolněnou půdu vyčistíme, prokypříme a můžeme sít rané odrůdy ředkviček, polníček, zimní špenát, šruchu zelnou, jarní cibulku, roketu a saláty pro sklizeň mladých lístků.
Souběžně pečujeme o pozdní zeleninu na záhonech.
Růžičkové kapustě, která na záhoně nepřezimuje, seřízneme vrcholky nad listy, za kterými mají růžičky velikost asi 1 cm. Sklizeň v listopadu a prosinci je pak větší.
Bělené zelenině věnujeme trochu péče, abychom získali jemnější a chutnější výpěstky:
Ukončíme sklizeň okurek.
Melouny bývají plně vyzrálé již na počátku září, zralost se projeví mírným popraskáním okolo lůžka stopky, jejím oddělením od plodu. Jejich vůně a chuť se krátkodobým skladováním ještě zlepší.
Zelené fazolky (lusky) patří mezi zeleninu velice citlivou na mráz a chlad. Sklízíme je proto již velmi mladé.
Do našich zahrádek se v poslední době rozšířila Salix caprea Kilmarnock – otužilý, kompaktní pomalu rostoucí strom s deštníkovitou korunou a velkým množstvím kočiček v jarním období. Sazenice se prodávají jako stromky naroubované na kmínku.