Co v závěru roku kontrolovat a dokončit v ovocné zahradě
24. 12. 2021Sněží-li v prosinci v nížinách, většinou tam sníh dlouho nevydrží. V ovocné zahradě tak lze dodělat, co jsme nestihli. Horské zahrady už většinou odpočívají.
Dny se krátí, rána stále více chladnou, a zeleninová zahrada cítí blížící se zimu. Nejvyšší čas sklizně a skladování.
Vegetace končí a nastává čas posledních sklizní, úklidu a následného skladování úrody. Buďme ve střehu, protože první mráz, který vše sežehne, může přijít až po Dušičkách, ale i zítra. Je tedy čas naplno využít zbývající dny, sklidit, co se dá, ochránit méně odolné rostliny a vše připravovat na chladné roční období.
Zeleninu ke skladování sklízíme v optimálním stadiu na vrcholu zralosti. Přerostlé hlávky zelí a kapusty nebo kořeny mrkve či petržele vydrží ve sklepě kratší dobu a rychleji se kazí. To samé platí o hlávkách měkkých, špatně zavinutých a nedorostlých. Věnujeme pozornost procesu sklizně, každé poškození rostliny rýčem nebo nožem je bránou pro vstup infekce.
Vyvarujme se častého nešvaru – oklepávání kořenů o sebe s cílem zbavit je ulpělé zeminy. Otlačení není viditelné hned, projeví se ale při pozdějším skladování. Pro skladování vybereme hlávky či kořeny nepoškozené, nepopraskané, bez viditelného napadení chorobami. Při naskladnění cibule vytřídíme všechny cibule s poškozenými nebo prasklými suknicemi, cibule viditelně otlačené, nebo s jakýmikoliv příznaky napadení chorobami. Ty horší nemusíme vyhazovat, jsou vhodné k rychlé spotřebě. Optimální teplota pro skladování mrkve, petržele i košťálovin je kolem 1 °C při relativní vlhkosti vzduchu 90 až 95 %.
Nedozrálá zelená rajčata sklizená před příchodem mrazů, můžeme nechat v místnosti při pokojové teplotě dozrát. Tímto způsobem nikdy nedosáhneme chuti a sladkosti plodů, které dozrají na keři na přímém slunci. Takto dozrálá rajčata spíš připomínají ta „zimní“ z obchodů, jsou ale vaše a znáte historii jejich pěstování a ošetřování. Vyberte plody dorostlé do plné velikosti podle odrůdy.
Malé plody z konců vijanů nejsou pro posklizňové dozrávání vhodné. Vhodné jsou odrůdy s kulatými, pevnějšími plody typu LSL, např. Tastier F1 nebo Pedro F1. Plody musí být zdravé, nepoškozené a neotlačené. Rajčata umístíme v jedné vrstvě na parapet při pokojové teplotě. Výrazný vliv na dozrávání plodů má etylén, který produkují například zrající jablka. Přidáním jablka do igelitového sáčku s nezralými rajčaty zrání urychlíte.
Někteří zahrádkáři vytrhají před příchodem mrazů celé rostliny a zavěsí je v mrazuprosté, teplejší místnosti kořeny nahoru. V Itálii poblíž Vesuvu je oblast typická dozráváním a dlouhodobým skladováním celých vijanů plodů (Pomodorino del Piennolo del Vesuvio). Místní odrůda má menší, vejčité plody s tužší slupkou, které vydrží v dobře provětrávaných skladech až 8 měsíců. Místní klima je ale základem dlouhého skladování a tato metoda je do našich podmínek nepřenositelná.
Pórek je zeleninou, kterou můžeme sklízet ze zahrady do pozdního podzimu, často až do jara. Letní a podzimní odrůdy (např. Golem, Starozagorski Kamuš) mají dlouhé, ale tenčí vybělené stvoly. Zimní pórky jsou kratší a silnější, na nakopčování v průběhu vegetace příliš nereagují, vyznačují se ale vyšší mrazuvzdorností.
Podmínkou pro pozdní zimní sklizně je dobré plánování a umístění záhonu s pórkem, aby při podzimním rytí rostliny ponechané na záhonu nepřekážely. Pokud musíme pór ze záhonu vybrat, vyryjeme jej i s kořeny. Ty po sklizni zakrátíme, stejně tak i listy.
Pór můžeme založit do pařeniště nebo do sklepa. Rostliny můžeme nastojato založit i do vyšší přepravky.
Kořeny zasypeme kůrou nebo kompostem, který udržujeme rovnoměrně vlhký. S takto založenými pórky se dá dobře manipulovat, můžeme je mít v chráněné části zahrady nebo poblíž kuchyně, kde je zpracováváme. Rostlinám nevadí krátkodobé promrznutí, před silnými mrazy je můžeme chránit v kůlně či stodole. Sklízet můžeme až do jara, dlouhotrvající mrazy ale rostlinám nesvědčí.
Foto autor a Shutterstock
Zahrada se připravuje k zimnímu odpočinku. Okrasné stromy a keře vystřídaly všechny odstíny podzimních barev, které se k radosti našich očí tu a tam vykoupaly v odlivu slunečních paprsků.