Zelenina na zahradním záhonu přečká chlad s naší pomocí

25. 9. 2020

Pozdní hlávkové a čínské zelí, kapusta kadeřavá, celer bulvový, zimní mrkev, zimní ředkev i tykve se při mírném počasí, dostatku vody a živin stále ještě vyvíjejí.

Těžkou půdu se sklonem k tvorbě škraloupu každý týden prokypříme, plevel potlačíme okopávkou, pletím a mulčováním. Na konci září je vhodné použít kryt netkanou či perforovanou fólií, která rostliny ochrání i před prvními mrazíky. Fóliový tunel lze použít u vyšších druhů zeleniny.

Zelí

Zelí chráněné před prvními přízemními mrazíky umístěním na vyvýšeném záhonu; foto Shutterstock

Rebarboru můžeme dělit a přesazovat, jakmile jí zežloutnou listy. Staré kořeny rozdělíme tak, aby každý oddělek obsahoval alespoň jeden vzrostný vrchol. Oddělky ihned zasadíme, nebo zajistíme, aby jejich kořeny neoschly.

Listy rebarbory

Listy rebarbory začínají žloutnout; foto Shutterstock

Plody tykví, cuket a dýní jsou choulostivé na mráz. Raději je sklidíme již před prvním mrazíkem, umístíme v mrazuprostých, dobře větraných místech, kde je teplota nad 15 °C. Tam případně ještě dozrají a mohou vydržet až do prosince, často i déle.

Cuketa, patizon, dýně

Tykve různých druhů a kultivarů sklidíme před prvními mrazíky; foto Shuttestock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x