Pozdní hlávkové a čínské zelí, kapusta kadeřavá, celer bulvový, zimní mrkev, zimní ředkev i tykve se při mírném počasí, dostatku vody a živin stále ještě vyvíjejí.
Těžkou půdu se sklonem k tvorbě škraloupu každý týden prokypříme, plevel potlačíme okopávkou, pletím a mulčováním. Na konci září je vhodné použít kryt netkanou či perforovanou fólií, která rostliny ochrání i před prvními mrazíky. Fóliový tunel lze použít u vyšších druhů zeleniny.
Rebarboru můžeme dělit a přesazovat, jakmile jí zežloutnou listy. Staré kořeny rozdělíme tak, aby každý oddělek obsahoval alespoň jeden vzrostný vrchol. Oddělky ihned zasadíme, nebo zajistíme, aby jejich kořeny neoschly.
Plody tykví, cuket a dýní jsou choulostivé na mráz. Raději je sklidíme již před prvním mrazíkem, umístíme v mrazuprostých, dobře větraných místech, kde je teplota nad 15 °C. Tam případně ještě dozrají a mohou vydržet až do prosince, často i déle.
I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.