Zelenina v srpnu: Sejeme polníček, máčíme osivo. A další tipy

16. 8. 2020

Vrcholí léto a s ním i doba sklizně plodové zeleniny. Probírkou podle potřeby sklízíme i další zeleninu, jako je mrkev, petržel, červená řepa.

Uvolněné záhonky po zkypření osejeme další zeleninou nebo rostlinami vhodnými jako zelené hnojení. Zahrádkáři často k zelenému hnojení používají hořčici, ta však není nejvhodnější, pokud pěstujeme košťálovou zeleninu, a to kvůli výskytu škůdců dřepčíků.

Vhodnější je pohanka, svazenka nebo bobovité druhy. Zelené rostliny brání půdu před vysycháním, zaplevelením. Zarytím rostlinné hnoty v září či říjnu obohatíme půdu organickou hmotou.

 

Sklízíme

Vedle okurek, paprik, rajčat, cuket a dalších tykví nebo cukrového melounu začínáme sklízet lilek. Na rostlině ponecháme jen 4–5 plodů, protože víc by nedozrálo. Plody sklidíme, když mají odrůdovou velikost, vybarvení a jsou lesklé.

Lilek sklízíme lesklý

Lilek sklízíme, když jsou plody lesklé a mají odrůdovou velikost

  • Cukrovou kukuřici sklízíme, když jsou zrna v mléčné zralosti. Pokud jsme ji vysévali postupně, můžeme z červnových výsevů sklízet klasy ještě v září. Klasy uchováváme v ledničce při vysoké vzdušné vlhkosti (v polyetylénových sáčcích) a při teplotě 0–5 °C, aby se zpomalila přeměna cukru ve škrob.
  • Zralost vodního melounu poznáme podle žlutého líčka v místě, kde leží plod na zemi, a podle zasychající stopky plodu, která tvoří kličku.

Pokračujeme ve sklizni cibule z výsevu a sklízíme česnek (převážně jarní). Pacibulky česneku paličáku jsme získali z rostlin, kterým jsme neodstranili květní stvol, a můžeme je použít k výsevu pro získání vlastní sadby.

Vyséváme

Na volné záhonky vyséváme ředkvičky, ředkev, špenát, vodnici, ozimou cibuli, ozimý salát a kozlíček polníček, který je nutričně bohatou zeleninou, u nás stále málo známou. Oblíbený je v Německu, kde se pěstuje na ploše velké jako u nás cibule – převážně ve studených rychlírnách. Běžně se pěstuje na zahrádkách.

 

Kozlíček polníček

Polníček sklízíme, když listová růžice vytvoří 4–5 listů.

Porovnání průměrné nutriční hodnoty salátu a polníčku

Obsahová látka Salát hlávkový Polníček
Vláknina (%) 1,1 2
Vitamin C (mg/kg) 37 380
Provitamin A (mg/kg) 16,6 35,5
Vitamin B1 (mg/kg) 0,57 0,71
Vitamin B2 (mg/kg) 0,62 0,87
Železo (mg/kg) 12,4 21,8
Draslík (mg/kg) 2380 4590

Zdroj USDA, 2011

  • Osivo polníčku je vhodné namočit na 30 hodin do vody. Pak vzchází tak za týden, jinak za tři týdny. Po výsevu záhon zakryjeme netkanou textilií, abychom zabránili oschnutí půdního povrchu. Zálivkou udržujeme půdu vlhkou.

Polníček můžeme pěstovat i ze sazenic, které si dopěstujeme výsevem po 6 semenech do sadbovačů s malými buňkami nebo do kelímků. Předpěstování trvá asi pět týdnů, vysazujeme v září na vzdálenost 20 x 10–15 cm.

Vhodné je pěstování polníčku v nevytápěném skleníčku. Sklízíme listové růžice se 4–5 listy od poloviny října přes zimu. Na záhonu s polníčkem ponecháme textilii.

Koncem srpna můžeme vysít ozimé odrůdy cibule, jejichž výhodou je, že příští rok budeme mít asi o dva týdny dřívější sklizeň. Protože v srpnu je obvykle sušší počasí, musíme po výsevu zavlažit a podle potřeby v závlaze pokračovat. Kvůli riziku vymrzání vyséváme vyšší množství semen.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

5. 2. 2023

Angrešt a rybíz prosvětlíme, aby nezestárly

Angrešt a rybíz můžeme stále ještě prosvětlovat, ale řez do starého dřeva je nutné ukončit do poloviny února, neboť po tomto termínu již začíná proudit míza.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x