
Také v září je na místě závlaha košťálové a listové zeleniny
14. 9. 2021Košťálová zelenina zahrnuje druhy náročné na zalévání. Hodí se pro ně závlaha postřikem. Listová zelenina se liší potřebou vláhy v různých obdobích růstu.
Jak poznat, kdy začít se sklizní kořenové zeleniny? Například polehlé a popraskané spodní řapíky listů celeru bulvového značí, že můžeme začít.
Celer bulvový má hluboký kořenový systém, proto rostliny dobře podryjeme a až pak vytáhneme ze země. Opatrně zkrátíme kořeny a odstraníme listy. Řezem nesmíme poškodit bulvu do hloubky. Takto ošetřený celer necháme 3–4 dny vydýchat a až se zacelí ranky, dáme ho do sklepa k uskladnění.
Pastinák sklízíme opatrně, nejlépe v rukavicích, protože má v listech větší množství alergenů a může způsobit zarudnutí pokožky.
Sklízíme poslední ředkvičky, saláty hlávkové a listové, pekingské zelí. Červené formy salátů a čekanek jsou v této době nejkrásnější. Jejich vybarvení je způsobeno většími výkyvy denních a nočních teplot.
Sklízíme pozdní košťáloviny – kapustu hlávkovou, poslední květáky a kedlubny. Kadeřávek a kapustu růžičkovou sklízíme později po prvním přemrznutí nebo během zimních měsíců.
V říjnu vysazujeme ozimý salát vysetý v září. Zářijové výsevy špenátu a kozlíčku polníčku přikryjeme chvojím, abychom předešli jejich vymrzání v holomrazech. Přezimují také česnek, cibule, pór, pažitka, kapusta růžičková, kadeřavá a ozimá hlávková a naťová petržel.
Do této skupiny patří: komule (Buddleja), ořechoplodec (Caryopteris), tavolník (Spirea x bumalda), Pustoryl (Philadelphus) – pokud jsme je již neořezali v předchozím období podle rady z 12. 1. Dále po tomto termínu za vhodného počasí a v období bez