Ze záhonu sklízíme celer a další poslední letošní zeleninu

21. 10. 2019

Jak poznat, kdy začít se sklizní kořenové zeleniny? Například polehlé a popraskané spodní řapíky listů celeru bulvového značí, že můžeme začít.

Celer bulvový má hluboký kořenový systém, proto rostliny dobře podryjeme a až pak vytáhneme ze země. Opatrně zkrátíme kořeny a odstraníme listy. Řezem nesmíme poškodit bulvu do hloubky. Takto ošetřený celer necháme 3–4 dny vydýchat a až se zacelí ranky, dáme ho do sklepa k uskladnění.

  • Mladé listy můžeme usušit nebo zamrazit a používat během zimního období jako listy petržele, nebo pažitky.
Celer před sklizní

Celer bulvový, foto Pixabay

Pastinák sklízíme opatrně, nejlépe v rukavicích, protože má v listech větší množství alergenů a může způsobit zarudnutí pokožky.

  • Sklízíme k rychlení dlouhé kořeny čekanky salátové, horní části mají být alespoň 6–7 cm široké. Po očištění je dáme do sklepa do přepravek s vlhkým pískem a necháme alespoň dva měsíce odpočívat, než přistoupíme k rychlení.

Sklízíme poslední ředkvičky, saláty hlávkové a listové, pekingské zelí. Červené formy salátů a čekanek jsou v této době nejkrásnější. Jejich vybarvení je způsobeno většími výkyvy denních a nočních teplot.

Čekanka Palla Rossa

Červený typ čekanky, odrůda Anna, foto Semo

  • Vyrýváme trsy pažitky a necháme je v přepravkách zatáhnout a oschnout. Takto sklizené cibulky by měly lehce přemrznout, aby byly připravené k rychlení během zimního období. Než je použijeme k nahrnkování a rychlení, uložíme je v chladném skladu. Vyhovující teploty jsou kolem 1–2 °C.

Sklízíme pozdní košťáloviny – kapustu hlávkovou, poslední květáky a kedlubny. Kadeřávek a kapustu růžičkovou sklízíme později po prvním přemrznutí nebo během zimních měsíců.

  • Křen vyryjeme a uskladníme ve sklepě ve vlhkém písku, aby byl k dispozici během celé zimy. Při sklizni kořenů můžeme odebrat postranní kořeny v délce asi 20 cm a tloušťce 0,5 cm. Budou nám na jaře sloužit jako kořenové řízky, pro vypěstování nového mladého křenu pro následují rok. Během zimy je založíme také do vlhkého písku.
Křen

Křen sklidíme a uskladníme; foto Shutterstock

Kterou zeleninu necháme přezimovat

V říjnu vysazujeme ozimý salát vysetý v září. Zářijové výsevy špenátu a kozlíčku polníčku přikryjeme chvojím, abychom předešli jejich vymrzání v holomrazech. Přezimují také česnek, cibule, pór, pažitka, kapusta růžičková, kadeřavá a ozimá hlávková a naťová petržel.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

10. 2. 2025

Které keře a polokeře řežeme v zimě, aby v létě krásně kvetly

Do této skupiny patří: komule (Buddleja), ořechoplodec (Caryopteris), tavolník (Spirea x bumalda), Pustoryl (Philadelphus) – pokud jsme je již neořezali v předchozím období podle rady z 12. 1.  Dále po tomto termínu za vhodného počasí a v období bez

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x