Zahradní hrášek: tipy pro pěstování a výběr odrůd
17. 3. 2020Mít čerstvý hrášek co možná nejdéle, to je pro zahrádkáře optimální cíl. Opakované výsevy v 10–14denních intervalech však nebývají spolehlivým řešením.
Zejména v zeleninové zahradě je výhodné využívat menší volnou záhonovou plochu pro průběžné pěstování sazeniček vybraných odrůd.
Kupované sazenice jsou mnohdy drahé a navíc v nabídce prodejců nebývají k mání zrovna ty odrůdy, které bychom chtěli. Vlastní výsev se vyplatí nejen v během dubna, ale prakticky během celého pěstebního roku.
Na chráněném, světlém, mírně slunečném místě si v dubnu založíme záhonek s jemně zpracovanou zeminou. Pokud přidáme prosátou dobrou kompostovou zeminu (5 litrů /m²) nebo rašelinový zahradnický substrát, nebude nutné dále doplňkově hnojit.
Na takovém záhonku snadno vysejeme i menší množství semínek a správně se postaráme o vyvíjející se rostlinky. Bez problémů si také označíme, kde jsme co vyseli, abychom neztratili přehled. Rostlinky snadno ochráníme před nepříznivým počasím netkanou textilií, fólií nebo rohoží a to i před případnými poklesy teplot. Sazenice později můžeme přesázet s větším kořenovým balem na pěstební stanoviště.
V dubnu vyséváme postupně raný letní hlávkový salát, středně rané zelí a pozdní kapustu, rané a pozdní kedlubny, růžičkovou kapustu, dále letní hlávkový salát, štěrbák zahradní (= římský salát čili endivie), bílé a červené zelí, pór a květák.
Poměrně velkému zimnímu nedostatku světla, které je důležitým růstovým a vývojovým faktorem pro řadu pokojových rostlin, přizpůsobíme především zálivku.