
V zahradním skleníku v květnu sklízíme a vysazujeme
4. 5. 2021Ve skleníku v květnu sklízíme první jarní zeleninu: ředkvičky, špenát, salát a kedlubny. Vysazujeme, pokud jsme tak již neučinili, předpěstované sazenice okurek, rajčat a papriky.
Zkušení pěstitelé často radí vyčkat s výsadbou teplomilné zeleniny na venkovní záhon až do začátku června – až se zvýší teplota půdy.
Z plodových zelenin jsou citlivější tykvovité a okurky, odolnější jsou rajčata, ale záleží na odrůdě a jejích vlastnostech.
V červnu již nejsou tak velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami a navíc je půda dobře prohřátá, což uvítají hlavně choulostivé kořeny teplomilných zelenin.
Časové zpoždění výsadby rostliny většinou doženou snadněji, než kdyby se kvůli chladnému květnovému počasí zastavil jejich růst. Sadba by se z teplotního šoku vzpamatovávala jen obtížně.
Do volné půdy vysazujeme otuženou sadbu těchto druhů teplomilné zeleniny: rajčata tyčková i keříčková, okurky salátové i nakládačky (salátové hadovky jsou vhodnější k pěstování ve sklenících i fólnících), papriku zeleninovou i kořeninovou, tykve, melouny a cukety, lilek – baklažán, celer bulvový a předpěstované artyčoky.
Novozélandský špenát – čtyřboč – je též řazen mezi teplomilnou zeleninu. Vyséváme ho také ve druhé polovině května. Dobře se hodí k doplnění výsadby dalších druhů zeleniny.
Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.