Výsadbě teplomilné zeleniny prospěje vyhřátá půda

18. 5. 2020

Zkušení pěstitelé často radí vyčkat s výsadbou teplomilné zeleniny na venkovní záhon až do začátku června – až se zvýší teplota půdy.

Z plodových zelenin jsou citlivější tykvovité a okurky, odolnější jsou rajčata, ale záleží na odrůdě a jejích vlastnostech.

V červnu již nejsou tak velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami a navíc je půda dobře prohřátá, což uvítají hlavně choulostivé kořeny teplomilných zelenin.

Časové zpoždění výsadby rostliny většinou doženou snadněji, než kdyby se kvůli chladnému květnovému počasí zastavil jejich růst. Sadba by se z teplotního šoku vzpamatovávala jen obtížně.

Dýně Hokkaido

Populární Hokkaido

Do volné půdy vysazujeme otuženou sadbu těchto druhů teplomilné zeleniny: rajčata tyčková i keříčková, okurky salátové i nakládačky (salátové hadovky jsou vhodnější k pěstování ve sklenících i fólnících), papriku zeleninovou i kořeninovou, tykve, melouny a cukety, lilek – baklažán, celer bulvový a předpěstované artyčoky.

Rajče

Rajče po výsadbě na zahradní záhon; foto Shutterstock

Novozélandský špenát – čtyřboč – je též řazen mezi teplomilnou zeleninu. Vyséváme ho také ve druhé polovině května. Dobře se hodí k doplnění výsadby dalších druhů zeleniny.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x