
Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
V teplejších oblastech můžeme začít s výsevy kořenové zeleniny – mrkve, petržele, černého kořene, dále špenátu, kozlíčku polníčku a posléze i dalších druhů.
Na zvlášť chráněných stanovištích vyséváme nejdříve salát a kedlubny, koncem března se vysévají i ostatní brukvovité. Vyséváme také cibuli nebo vysazujeme sazečku, šalotku a stroužky jarního česneku.
Přestože se jedná hlavně o zeleniny méně náročné, které klíčí a rostou při nízkých teplotách, je vhodné při jejich pěstování využít netkanou textilii. Ta je ochrání před případnými mrazy.
V ranobramborářských oblastech, pokud je půda již prohřátá, je možné podle vývoje počasí začít s výsadbou raných brambor. Při využití přikrývky z netkané textilie je možná výsadba i dříve. Půdu je nutné zpracovat do hloubky 20 cm. Hlízy vysazujeme do hloubky odpovídající minimální průměrné velikosti hlíz (lépe 1,5 násobek) a teplota půdy v době výsadby se má pohybovat v rozmezí 6–9 °C.
Přes celé léto vzniká na zahradě a v domácnosti dostatek odpadů využitelných pro kompostování. Dostatečné provzdušnění obstarají hrubší organické odpady přimíchané ve vhodném poměru do kompostované hmoty (nastříhané či drcené větvičky ap.).
Velmi praktické rady 🙂 a stručné