Tipy pro skladování osiv a dobrou klíčivost semen

16. 1. 2020

Ještě před nákupem semínek zeleniny a květin prohlédneme osiva z minulých let, která máme doma. Vyplácí se nové sáčky s osivy výrazně popsat datem  nákupu.

U starších si zkouškou klíčivosti stanovíme jejich kvalitu a možnost dalšího použití. Pokud  semínka nevyklíčí do dvou až tří týdnů a vyklíčí-li jich méně než polovina, raději si opatříme osivo nové.

Klíčivost semen zeleniny aneb doba, po kterou je semínko schopné podržet si dobrou klíčivost:

1–2 roky – pór, pažitka, černý kořen, pastinák, saturejka
2–3 roky – cibule, celer, hrách (až 5 let), fenykl, kukuřice cukrová, lilek, petržel, novozélandský špenát
3–4 roky – fazole, štěrbák, řeřicha zahradní, hlávkový salát, špenát, polníček, mrkev, celer, mangold, bob zahradní, rajčata (až 6 let)
4–5 roků – všechny košťáloviny, tuřín, červená řepa, ředkev a ředkvička, čekanka
5–6 roků – okurka, meloun, tykve a dýně

Semena ředkvičky

Dobré obálky pomohou uchovat zatím nevyužitá semínka; foto Shutterstock

V suchu, chladu a tmě

Zbytky osiv i nová semínka si udržují dobrou klíčivost za správných podmínek: v suchu, chladu a tmě.

Osivo musí být před uložením suché a v průběhu skladování jej také chráníme před zvlhnutím. Bezproblémová jsou originální balení od výrobců, otevřené sáčky se zbytky osiv je třeba co nejdříve dobře uzavřít. Pokud máme tu možnost, uchováváme je v uzavřených zavařovacích sklenicích. Důležitá je i teplota, kdy se optimum může u jednotlivých druhů lišit, ale většinou se pohybuje kolem 5 °C, což je teplota v ledničce, sklepě nebo garáži.

Zdroj časopis Zahrádkář

Jeden komentář: “Tipy pro skladování osiv a dobrou klíčivost semen”

  1. Ing. Karel Hanke napsal:

    Podle mých zkušeností si semena zeleniny při dlouhodobém uskladnění v chladničce v dobře uzavřených originálních sáčcích udržují dobrou klíčivost zhruba 2x delší dobu, než je v tomto článku uvedeno.
    Například u mrkve je to min. 6 roků, u papriky 12 r., u rajčat v průměru 13 r. u cukety 16 r. a dvě zkoušené odrůdy ředkvičky takto skladované měly i po 19 letech (!) klíčivost 80 %.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

27. 2. 2020

Starší ovocné dřeviny roubujeme na přelomu února a března

Podle vývoje a za příznivého počasí již koncem února, a hlavně v březnu, můžete dokončit přeroubování starších peckovin. U peckovin začíná proudit míza dříve než u jádrovin.

zobrazit další rady a tipy