Jak kontrolovat klíčivost osiva a využívat klíčky zeleniny
18. 1. 2021Při nakupování osiva ve specializovaném obchodě můžeme počítat s čistotou, odrůdovou pravostí a klíčivostí semen.
Ještě před nákupem semínek zeleniny a květin prohlédneme osiva z minulých let, která máme doma. Vyplácí se nové sáčky s osivy výrazně popsat datem nákupu.
U starších si zkouškou klíčivosti stanovíme jejich kvalitu a možnost dalšího použití. Pokud semínka nevyklíčí do dvou až tří týdnů a vyklíčí-li jich méně než polovina, raději si opatříme osivo nové.
Klíčivost semen zeleniny aneb doba, po kterou je semínko schopné podržet si dobrou klíčivost:
1–2 roky – pór, pažitka, černý kořen, pastinák, saturejka
2–3 roky – cibule, celer, hrách (až 5 let), fenykl, kukuřice cukrová, lilek, petržel, novozélandský špenát
3–4 roky – fazole, štěrbák, řeřicha zahradní, hlávkový salát, špenát, polníček, mrkev, celer, mangold, bob zahradní, rajčata (až 6 let)
4–5 roků – všechny košťáloviny, tuřín, červená řepa, ředkev a ředkvička, čekanka
5–6 roků – okurka, meloun, tykve a dýně
Zbytky osiv i nová semínka si udržují dobrou klíčivost za správných podmínek: v suchu, chladu a tmě.
Osivo musí být před uložením suché a v průběhu skladování jej také chráníme před zvlhnutím. Bezproblémová jsou originální balení od výrobců, otevřené sáčky se zbytky osiv je třeba co nejdříve dobře uzavřít. Pokud máme tu možnost, uchováváme je v uzavřených zavařovacích sklenicích. Důležitá je i teplota, kdy se optimum může u jednotlivých druhů lišit, ale většinou se pohybuje kolem 5 °C, což je teplota v ledničce, sklepě nebo garáži.
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.
Podle mých zkušeností si semena zeleniny při dlouhodobém uskladnění v chladničce v dobře uzavřených originálních sáčcích udržují dobrou klíčivost zhruba 2x delší dobu, než je v tomto článku uvedeno.
Například u mrkve je to min. 6 roků, u papriky 12 r., u rajčat v průměru 13 r. u cukety 16 r. a dvě zkoušené odrůdy ředkvičky takto skladované měly i po 19 letech (!) klíčivost 80 %.