
Jak střídat a seskupit zeleninu na záhoně; příklady a hnojení
16. 1. 2021Lednový plán celosezonního pěstování zeleniny, v němž si ujasníme, jak budeme střídat druhy a doplňovat živiny do půdy, nám může přinést novou zkušenost i pěknou úrodu.
Před blížící se zimou připravujeme zahradu na dobu vegetačního klidu a odpočinku. Sklízíme zeleninu, záhonům doplníme živiny.
Po prvních mrazech ryjeme uvolněné zeleninové záhony a část zahrady vyhnojíme chlévským hnojem. Není dobré vyhnojit celou plochu, ne každá zelenina má ráda toto organické hnojivo.
Cibule z podzimních výsevů by před příchodem prvních mrazů měla mít v krčku sílu tužky. Takové rostliny dobře přezimují a na jaře je sklízíme nazeleno i s natí. V obchodech se prodává pod názvem cibule naťová, nebo zelenačka.
Pór patří v posledních letech mezi nejoblíbenější cibulovou zeleninu. Díky širokému sortimentu letních i zimních odrůd máme na trhu k dispozici celoročně čerstvé pórky. Pór je lehce stravitelný, nenadýmá a příznivě působí na činnost srdce, jater a žlučníku.
Doporučuje se hnojit chlévským hnojem každé tři roky.
V listopadu by měly být ještě svěží listy petrželky naťové tzv. kudrnky. Používáme je jako ozdobu i jako cenný zdroj vitaminu C a kyseliny listové.
U průmyslových minerálních hnojiv se řídíme přesně podle návodu, dávky nezvyšujeme. Na podzim se používají fosforečná a draselná hnojiva.
Špenát je mrazuodolná listová zelenina s bohatým obsahem vitaminu C a minerálních látek, zejména vápníku a železa. V zimním období je to listová zelenina, kterou můžeme mít stále k dispozici, listy otrháváme postupně tak, jak dorůstají.
Mráz působí jako přírodní dezinfekce a likviduje některé škůdce, choroby a semena plevelů.
Pokud máme k dispozici vlastní kompost, zaryjeme 6 kg kompostu na 1 m². Kompost je vhodný pro všechny druhy zeleniny. Zrytý pozemek necháme odpočívat, nebudeme hrabat. Brázdy lépe přijímají zimní vláhu a promrzají.
Foto autorka
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.