Jak dlouho nechat rajčata zrát venku, kdy je sklidit k dozrání

29. 8. 2022

Na Vysočině přicházejí s podzimem první mrazíky už v září, v nížinách na ně můžeme čekat do listopadu. Kdy je čas nechat rajčata zrát doma?

Teplomilná zelenina začíná koncem léta strádat. Ovlhčení listů rostlin vyvolává rozvoj houbových chorob na listech i plodech rajčat, paprik, tykví  s měkkou slupkou, okurek, lilků.

Dozrávání a růst plodů se zpomaluje. Okurky a lilky zastavují růst při teplotách klesajících k 5 °C. Někdy je lepší větší plody sklidit dříve, část zpracovat, ty nejlepší uložit v chladničce.

Proč nechat rajčata dozrát doma? Vydrží déle

Podle mých zkušeností se vyplatí nechat rajčata dozrát v místnosti. Sklidíme-li je včas,  (už narostlá, ale ještě zelená) a s větvičkou, vydrží déle než ta, která necháváme na přelomu léta a podzimu dojít na rostlinách. Ta už pak na sobě mají drobné skvrnky od šedé hniloby, která je rychle zlikviduje.

Kdy sklidiut a nechat rajčata odrůd Zlatava a Curanto F1 dozrát doma?

Rajčatové odrůdy Zlatava a Curanto F1

  • Ze sklizně v polovině září mi opakovaně vydržely plody drobnoplodých odrůd až do Vánoc, Zlatava ještě déle.

Nezralé papriky využijte na zpracování

Papriky sice ještě přirůstají, ale mnohde už nesládnou, mají mnohdy nepříjemně paprikovou chuť, jsou stejně jako lilek nahořklé. Na jídlo to není, ale v čalamádě, nebo nějaké sterilované směsi pod maso se to ztratí.

V každém případě bychom mělo vše buď sklidit před prvním mrazíkem, nebo dobře přikrýt. Aby třeba dýně vinou opomenutí na povrchu neomrzly a postupně všechny neshnily.

Pro jemnou chuť růžičkové kapusty

Brukvovitá zelenina (zelí, kapusty, květák, tuřín, pekingské a čínské zelí…) a třeba celer si takové počasí užívají. Začínají přirůstat lépe než za teplých nocí a dnů, kdy rosa zmizela s prvními paprsky slunce.

Růžičková kapusta

Pokud brzy odstraníme vegetační vrchol růžičkové kapusty, budou horní růžičky velké a řídké

Máme-li na záhonech růžičkovou kapustu, která nechce tvořit růžičky, v půlce září odstraníme její vrcholy.

Pokud bychom to udělali dříve, narostou horní růžičky sice velké, ale řídké.

Nejsou moc dobré, musí se déle vařit, nemají tu jemnost a delikátní chuť pevných, uvnitř světlounkých růžiček správně vypěstovaných.

Aby měly výbornou chuť řapíkaté celery, mangoldy, volné hlávky endivií a eskariolů či další druhy zeleniny, svazujeme jejich listoví za účelem vybělení.

Tip na pytel

Jednotlivé rostliny ochráníme proti mrazíkům tak, že je schováme do velkého pytle z průhledného plastu.

Pod tento kryt můžeme přidat pozdě večer několik petek s horkou vodou. Takovým přitopením pomůžeme rostlinám lépe překonat dobu do východu slunce, než se začne oteplovat.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Rajčata doma nedozrají a pokud lehce zčervenají, tak jsou stejně bez chuti. Dost se kazí – černé tečky. Nechávám 6 vijanů na rostlině a pak rostliny zaštipuji. Určitě pomůže ke konci vegetace přidat hořčík a draslík, plody lépe dozrají…

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

1. 10. 2022

Říjen v okrasné zahradě: ohnivý, žlutý, ideální pro výsadbu dřevin

Vysazujeme jak dřeviny s balem, tak po opadu listů i prostokořenné. První půlka měsíce nás potěší barevností listí. Mráz a vítr podívanou ukončí.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x