Zahradní hrách: sladký, výživný, přesto opomíjený
14. 4. 2023Zahradní hrách je oblíbenou, středně náročnou zeleninou na pěstování. Přesto, je jeho spotřeba v Česku oproti jiným státům podprůměrná.
Pěstování vhodného druhu zeleniny (hrách, ředkvičky) může být skvělým začátkem, jak děti vytáhnout z virtuálního světa opět do živé přírody.
Cibule, česnek, rané brambory, to jsou hodně časté plodiny v zahrádce. Jenže ty nám do zahrady děti nenalákají. Natož aby je s radostí a ochotně okopávaly, sbíraly z nich škůdce, plely je.
Chce to něco jiného. Něco u čeho nevadí, že i zralé ke sklizni je to zelené. Už tušíte, o čem budu psát? Nebudou to kedlubny, fazolky, špenát, ale hrášek. Hrášek, tedy vlastně hrách, který konzumujeme v nezralém stavu, kdy je v semenech ještě cukr, který se zráním mění ve škrob, oficiálně hrách dřeňový, hrách k vylupování. Hrášek, ze kterého sklízíme celé mladé lusky, šťavnaté, bez vláken s opravdu malými semínky.
Prakticky všechny odrůdy ze sortimentu lze rychlit, důvodné je to u odrůd co nejranějších.
Hrách můžeme rychlit ve skleníku nebo foliovníku. Nepotřebuje, aby v tomto prostoru létali opylovači, k opylení blizny dochází ještě v době, kdy je květ uzavřený. S klidem tedy můžeme pěstovat více odrůd na semeno vedle sebe, ke spontánnímu křížení prakticky nemůže dojít. Po výsevu v chráněném prostoru udržujeme teploty blízké 15 °C. Když je tepla méně, moc se neděje, jen se zpomaluje vývoj rostlin. Vyšší teploty příznivě ovlivňují násadu květů, výnos. Vyšší teploty mají vliv i na počet květů na rostlině – bývá jich méně.
Vedle toho, že jednotlivé odrůdy se liší dobou od výsevu do sklizně (raností), liší se i ve velikosti lusku, velikosti hrášků v nich. U nás se nejvíce pěstují odrůdy s velkým „zrnem“, dlouhým luskem s počtem semen blízkým deseti (to je maximum). Oskar a polský Šestitýdenní (Szesciotygodniowy) mají solidní lusk s více velkými semeny, jsou velmi rané. Více na západě jsou v kurzu odrůdy s drobnějšími semeny, menšími lusky. Někdy nás to může zarazit, že najdeme v plechovce z ciziny hrášek sotva poloviční velikosti než v konzervě domácí provenience. Není to hrách nenarostlý, velmi mladý, je to hrách sklízený ve správnou dobu, ale drobnosemenný. Seženete je i u nás, vcelku běžně.
Rostliny jednotlivých odrůd mohou být vysoké 0,6 m, ale klidně 2,5 m. Pokud přeje počasí, občas zaprší, zaléváme, roste hrachovina výše. Ranější odrůdy mívají výnos menší, ale tvoří více lusků ke sklizni ve stejnou dobu. To je dobré pro konzerváře. Ty dlouhé nasazují delší dobu a méně lusků najednou, ale plodí delší dobu. To je fajn pro zahrádkáře, jejich děti. Pokud mají rády hrášek, můžeme je v zahradě udržet i několik měsíců. V sortimentu máme i odrůdu Kudrnáč, která nepotřebuje oporu na šplhání, říkáme jí keříková. Porost je vysoký cca 40 cm, rostliny se chytají jedna druhé, nesnaží se šplhat výše.
Nejranější odrůdy přinášejí sklizeň zhruba za 60 až 70 dnů od výsevu. Na pozdní si počkáme skoro o měsíc déle. Když vysejeme první dávku raných odrůd v březnu (mladým rostlinám nevadí mrazíky do -5 °C), sklízíme z nich lusky koncem května, v červnu. Pozdní seté ve stejnou dobu sklízíme koncem června, v červenci. Pro delší dobu sklizně můžeme ranou odrůdu vysít i v polovině dubna. Zaléváme-li hojně, sklízíme lusky o prázdninách. Pokud rostliny trpí nedostatkem vody, nasazují jen několik lusků, semena v nich jsou sladká, dobrá kratší dobu, rychle dozrávají. Další dávku můžeme dát do země v červnu, červenci, pro sklizeň v srpnu, září.
Všechny odrůdy cukrových hrachů jsou popínavé.
Úplně stejně jako hrách dřeňový pěstujeme ten cukrový. Rozdíl je v tom, že nečekáme, až v luscích narostou hrášky do nějaké solidní velikosti, ale sklízíme lusky, když jsou v nich základy semen o trochu větší než hlavička špendlíku (toho s barevnou, skleněnou hlavičkou). Stěny lusku jsou šťavnaté, křehké, chutné. Ony totiž stěny lusku cukrového neobsahují žádná pevná vlákna, ztv. pergamenovou vrstvu, která by vadila jejich konzumaci v syrovém stavu nebo i po tepelné úpravě. Odrůd je na trhu více, tyto hrachy se dají sklízet delší dobu, zejména pokud je dostatečně zaléváme, včas sklízíme mladé lusky. Rostlina totiž nasazuje další a další poupata, ze kterých rostou nové lusky. Těší se na to, že jí několik lusků necháme, aby dozrály do klíčivých semen.
Zajímavostí ve světě hrachů jsou hrachy kapucínské. Barvou květu připomínají pelušku (ta má nahořklá semena), ale jejich hrášky jsou skoro tak sladké jako hrášky odrůd dřeňových. Vedle barvy květu se podařilo najít a udržet jednu odlišnost od normálu.
Odrůda Blauwschocker má modrý lusk. Hrášky v něm modré nejsou, ty jsou normálně zelené.
Foto autor
Rostlinu chráníme před mrazy dobrým kompostem, vyšší vrstvou listí, chvojím nebo prodyšnou netkanou textilií. Keř na podzim neořezáváme, protože tak zůstane odolnější vůči mrazu.