
Plody rajčat mohou být skladovány až několik týdnů, je však třeba zohlednit teploty vhodné pro různá stadia zralosti. Dozrávání lze urychlit i zpomalit.
Při teplotách okolo 13 °C však bude vybarvování plodů velmi pomalé a při teplotě 10 °C se zcela zastaví.
Pokud plody dorostly do konečné velikosti, ale jsou stále zelené, můžeme je uchovávat při teplotách 13 až 18 °C, aniž by došlo k jejich poškození chladem.
U zelených dorostlých plodů by teplota neměla klesnout pod hranici 10 až 12 °C, kde začíná riziko poškození chladem. Optimální teploty pro vybarvení zelených dorostlých rajčat jsou okolo 20 °C.
Plody již zralé, vybarvené, pevné konzistence, můžeme skladovat při teplotách nižších než plody zelené, přijatelné je rozmezí mezi 7 až 10 °C, které nemá negativní vliv na kvalitu plodů.
Při poklesu teploty pod 7 °C již hrozí riziko poškození chladem i u vybarvených plodů, které ztrácejí svoji pevnost, chuťové vlastnosti a uchovatelnost.
Pokud chceme, aby nám dorostlé, ale stále ještě zelené plody doma co nejdříve dozrály, uložíme je na místě s teplotou okolo 20 až 24 °C. Během dozrávání plody pravidelně kontrolujeme a odstraňujeme kazící se kusy.
Chceme-li dozrávání oddálit, abychom například měli svá rajčata na dobu vánoční, můžeme plody uložit při teplotách okolo 13 °C, ne však výrazně nižších, aby nedošlo k jejich poškození chladem.
V domácnosti sice speciální dozrávárnu běžně nemáme, etylén však můžeme k dozrávání využít. Zelené dorostlé plody rajčete uložíme společně s dozrávajícími jablky (můžeme lehce překrýt fólií). Jablka při dozrávání produkují etylén a ten stimuluje proces dozrávání zelených plodů rajčete.
Rajče je v kuchyni velmi oblíbenou zeleninou, která se využívá pro přípravu řady pokrmů v čerstvém stavu. Rajská přidáváme do salátů, jíme je se sýry, v bagetách, používáme je na přizdobování pokrmů. Po tepelné úpravě z nich tvoříme omáčky, polévky, zapékaná rajčata, lečo aj. Významnou kapitolu představuje zpracování (na kečupy, protlaky, džusy, sterilovaná rajčata, sušená rajčata aj.
Foto Knihovnička Zahrádkáře
Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.
Zkoušela jsem za svůj život nechat dozrát rajčata všemi možnými způsoby, otrhané, na stonku, na světle, ve sklepě… nikdy v porovnání s plody ze záhonu nebyla k jídlu. Takže se přikláním k tomu smířit se s koncem léta a co neuzraje, vyhodit. Letos je jich minimum, stačilo dozrát téměř všechno.
Nesouhlasím,tahle už ukládali rajčata táta a přdtím jeho máma, a rajčata vydržela do vánoc, ale souhlasím s Vámi jejich chut už není jako v létě,chutnaj stejně jako předražený a hnusný rajčata z obchodu. Další rajčata kupuji až v létě.
Dozrávání rajčat s jablky funguje, již několik let zelená rajčata tímto způsobem nechávám dozrát.
Ano takto dozrávaná rajčata znám již od mého táty, na ozdobu na Vánoce budiž, ale chuť mají jako ta kupovaná, takže nevalnou. Slunce ničím nenahradíš.