Dozrávání rajčat uspíšíme jablky; při 13 °C vydrží do Vánoc

18. 9. 2019

Plody rajčat mohou být skladovány až několik týdnů, je však třeba zohlednit teploty vhodné pro různá stadia zralosti. Dozrávání lze urychlit i zpomalit.

Při teplotách okolo 13 °C však bude vybarvování plodů velmi pomalé a při teplotě 10 °C se zcela zastaví.

Pokud plody dorostly do konečné velikosti, ale jsou stále zelené, můžeme je uchovávat při teplotách 13 až 18 °C, aniž by došlo k jejich poškození chladem.

U zelených dorostlých plodů by teplota neměla klesnout pod hranici 10 až 12 °C, kde začíná riziko poškození chladem. Optimální teploty pro vybarvení zelených dorostlých rajčat jsou okolo 20 °C.

Plody již zralé, vybarvené, pevné konzistence, můžeme skladovat při teplotách nižších než plody zelené, přijatelné je rozmezí mezi 7 až 10 °C, které nemá negativní vliv na kvalitu plodů.

Při poklesu teploty pod 7 °C již hrozí riziko poškození chladem i u vybarvených plodů, které ztrácejí svoji pevnost, chuťové vlastnosti a uchovatelnost.

Rajčata v různých velikostech

Rozmanitá dozrávající rajčata

Jak regulovat dozrávání plodů v domácnosti?

Pokud chceme, aby nám dorostlé, ale stále ještě zelené plody doma co nejdříve dozrály, uložíme je na místě s teplotou okolo 20 až 24 °C. Během dozrávání plody pravidelně kontrolujeme a odstraňujeme kazící se kusy.

Chceme-li dozrávání oddálit, abychom například měli svá rajčata na dobu vánoční, můžeme plody uložit při teplotách okolo 13 °C, ne však výrazně nižších, aby nedošlo k jejich poškození chladem.

  • Při tržním pěstování rajčat se plody často tzv. podtrhnou, tzn., sklidí se ještě ne zcela zralé (buď zelené, nebo s počínajícím zabarvováním plodů). Takto sklizené plody nepřezrávají a je s nimi snazší posklizňová manipulace a lépe se transportují. Před uvedením na trh se ošetřují ve speciálních komorách etylénem, který urychlí jejich vybarvení.

Etylénový tip

V domácnosti sice speciální dozrávárnu běžně nemáme, etylén však můžeme k dozrávání využít. Zelené dorostlé plody rajčete uložíme společně s dozrávajícími jablky (můžeme lehce překrýt fólií). Jablka při dozrávání produkují etylén a ten stimuluje proces dozrávání zelených plodů rajčete.

Podpora dozrávání rajčat

Dozrávání rajčat s jablky produkujícími etylén

Zpracování

Rajče je v kuchyni velmi oblíbenou zeleninou, která se využívá pro přípravu řady pokrmů v čerstvém stavu. Rajská přidáváme do salátů, jíme je se sýry, v bagetách, používáme je na přizdobování pokrmů. Po tepelné úpravě z nich tvoříme omáčky, polévky, zapékaná rajčata, lečo aj. Významnou kapitolu představuje zpracování (na kečupy, protlaky, džusy, sterilovaná rajčata, sušená rajčata aj.

Foto Knihovnička Zahrádkáře

3 komentáře: “Dozrávání rajčat uspíšíme jablky; při 13 °C vydrží do Vánoc”

  1. Viki Vikina napsal:

    Zkoušela jsem za svůj život nechat dozrát rajčata všemi možnými způsoby, otrhané, na stonku, na světle, ve sklepě… nikdy v porovnání s plody ze záhonu nebyla k jídlu. Takže se přikláním k tomu smířit se s koncem léta a co neuzraje, vyhodit. Letos je jich minimum, stačilo dozrát téměř všechno.

  2. Ema napsal:

    Dozrávání rajčat s jablky funguje, již několik let zelená rajčata tímto způsobem nechávám dozrát.

  3. Šeda František napsal:

    Ano takto dozrávaná rajčata znám již od mého táty, na ozdobu na Vánoce budiž, ale chuť mají jako ta kupovaná, takže nevalnou. Slunce ničím nenahradíš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

code

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

16. 10. 2021

Na které záhony na podzim zarývat hnůj a proč

Zryjeme a vyhnojíme prázdné záhony. Hroudy usnadní mrazu a srážkám cestu do ornice. Půda lépe promrzne. Zbavíme se tak velké části semen a škůdců

zobrazit další rady a tipy