Dozrávání rajčat uspíšíme jablky; při 13 °C vydrží do Vánoc

18. 9. 2019

Plody rajčat mohou být skladovány až několik týdnů, je však třeba zohlednit teploty vhodné pro různá stadia jejich zralosti. Dozrávání lze navíc urychlit i zpomalit.

Při teplotách okolo 13 °C však bude vybarvování plodů velmi pomalé a při teplotě 10 °C se zcela zastaví.

Pokud plody dorostly do konečné velikosti, ale jsou stále zelené, můžeme je uchovávat při teplotách 13 až 18 °C, aniž by došlo k jejich poškození chladem.

U zelených dorostlých plodů by teplota neměla klesnout pod hranici 10 až 12 °C, kde začíná riziko poškození chladem. Optimální teploty pro vybarvení zelených dorostlých rajčat jsou okolo 20 °C.

Plody již zralé, vybarvené, pevné konzistence, můžeme skladovat při teplotách nižších než plody zelené, přijatelné je rozmezí mezi 7 až 10 °C, které nemá negativní vliv na kvalitu plodů.

Při poklesu teploty pod 7 °C již hrozí riziko poškození chladem i u vybarvených plodů, které ztrácejí svoji pevnost, chuťové vlastnosti a uchovatelnost.

Rajčata v různých velikostech

Rozmanitá dozrávající rajčata

Jak regulovat dozrávání plodů v domácnosti?

Pokud chceme, aby nám dorostlé, ale stále ještě zelené plody doma co nejdříve dozrály, uložíme je na místě s teplotou okolo 20 až 24 °C. Během dozrávání plody pravidelně kontrolujeme a odstraňujeme kazící se kusy.

Chceme-li dozrávání oddálit, abychom například měli svá rajčata na dobu vánoční, můžeme plody uložit při teplotách okolo 13 °C, ne však výrazně nižších, aby nedošlo k jejich poškození chladem.

  • Při tržním pěstování rajčat se plody často tzv. podtrhnou, tzn., sklidí se ještě ne zcela zralé (buď zelené, nebo s počínajícím zabarvováním plodů). Takto sklizené plody nepřezrávají a je s nimi snazší posklizňová manipulace a lépe se transportují. Před uvedením na trh se ošetřují ve speciálních komorách etylénem, který urychlí jejich vybarvení.

Etylénový tip

V domácnosti sice speciální dozrávárnu běžně nemáme, etylén však můžeme k dozrávání využít. Zelené dorostlé plody rajčete uložíme společně s dozrávajícími jablky (můžeme lehce překrýt fólií). Jablka při dozrávání produkují etylén a ten stimuluje proces dozrávání zelených plodů rajčete.

Podpora dozrávání rajčat

Dozrávání rajčat s jablky produkujícími etylén

Zpracování

Rajče je v kuchyni velmi oblíbenou zeleninou, která se využívá pro přípravu řady pokrmů v čerstvém stavu. Rajská přidáváme do salátů, jíme je se sýry, v bagetách, používáme je na přizdobování pokrmů. Po tepelné úpravě z nich tvoříme omáčky, polévky, zapékaná rajčata, lečo aj. Významnou kapitolu představuje zpracování (na kečupy, protlaky, džusy, sterilovaná rajčata, sušená rajčata aj.

Foto Knihovnička Zahrádkáře

3 komentáře: “Dozrávání rajčat uspíšíme jablky; při 13 °C vydrží do Vánoc”

  1. Viki Vikina napsal:

    Zkoušela jsem za svůj život nechat dozrát rajčata všemi možnými způsoby, otrhané, na stonku, na světle, ve sklepě… nikdy v porovnání s plody ze záhonu nebyla k jídlu. Takže se přikláním k tomu smířit se s koncem léta a co neuzraje, vyhodit. Letos je jich minimum, stačilo dozrát téměř všechno.

  2. Ema napsal:

    Dozrávání rajčat s jablky funguje, již několik let zelená rajčata tímto způsobem nechávám dozrát.

  3. Šeda František napsal:

    Ano takto dozrávaná rajčata znám již od mého táty, na ozdobu na Vánoce budiž, ale chuť mají jako ta kupovaná, takže nevalnou. Slunce ničím nenahradíš.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkář 10/2019 Zahrádkářka 10/2019 předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

15. 10. 2019

Proč a kdy vysadit na zahradě lískové keře

Vysazujeme několik keřů, aby se navzájem dobře opylovaly, obvykle na vzdálenost tři až čtyři metry od sebe. Lísku můžeme vysadit na jaře nebo na podzim.

zobrazit další rady a tipy