V delším dni lépe roste v truhlíku i šrucha a koriandr

28. 2. 2021

Než dorazí jaro, můžeme si zpestřit jídelníček chutěmi listového koriandru a vyzkoušet i méně známou salátovou zeleninu šruchu zelnou.

S prodlužujícím se dnem můžeme rozšířit sortiment salátové nebo kořeninové zeleniny pěstované v samozavlažovacím truhlíku.

Koriandr

Mladé listy koriandru mají zvláštní, výrazné aroma, pronikavě voní po borovici, šalvěji a citronu. Čerstvé lístky můžeme přidat do studených jogurtových omáček, do polévek, pokrmů z luštěnin a brambor do zeleninové či masové směsi.

Koriandr

Koriandr

Pro sklizeň mladých listů vyséváme koriandr, například odrůdu Long Standing,  nahusto do sponu 1 x 0,5 cm a jen 0,5 cm hluboko. Optimální teplota pro klíčení je 20 °C. Po vzejití udržujeme substrát vlhký, ale nepřemokřujeme ho. Na dopěstování ke sklizni mladých listů je třeba 6 až 8 týdnů.

Šrucha

Salátovou, v Česku méně známou zeleninou je šrucha zelná (Portulaca oleracea). Vyséváme mělce do truhlíku, který umístíme na jižní stranu (spon 20 x 5 cm, počítáme s 1 dm² na rostlinu). Šrucha miluje slunné stanoviště, kde roste velmi rychle. Již přibližně za měsíc můžeme otrhávat první mladé listy, sklízíme je postupně až do doby než rostlina vykvete.

Šrucha

Šrucha

Mladé listy rychle rostoucí odrůdy Green Purslane mají vysoký obsah minerálů a vody. Hodí se do zeleninových salátů, jako koření do polévek nebo k masu. Po vykvetení dostávají listy ostrou chuť. Lze je používat i jako špenát.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x