
Proč některé druhy zeleniny vyséváme bez předpěstování?
12. 5. 2021Důvodů vysévat zeleninu bez předpěstování máme několik. Například kořen mrkve, petržele nebo pastináku by se při výsadbě rozvětvil.
Také v červnu vyséváme v intervalu 2–3 týdnů malé dávky osiva hlávkového salátu, kedlubnů a květáku.
Připomeňme si, že
Teploty při výsevu by neměly přesahovat 20–24 °C. Je proto vhodné osivo uložit před výsevem do chladničky. Vyčkáme období, kdy je chladněji a před výsevem zryjeme půdu, abychom na povrch dostali chladnější zeminu. Po výsevu zalijeme studenou vodou.
Salát ledový můžeme vysévat na začátku června. Dáváme přednost obalovanému osivu nebo výsevným páskům.
Kadeřávek pro zimní sklizeň můžeme také vysévat počátkem června.
Pro sklizeň v zimním období je možné vysévat pro předpěstování štěrbák zahradní a pór; sadbu mrazuvzdorných odrůd vysazujeme od poloviny června do poloviny srpna, aby byly rostliny dobře urostlé a přezimovaly co nejlépe.
Dobrá chuť plodů jahod není jen odrůdovou záležitostí. Velký vliv má také zálivka, kdy pokud více zaléváme (nebo více v tomto období prší), plody přerůstají a jejich chuť je mdlá až fádní. Pokud dostatečně neprší nebo za přísušku, postačí jahodám zálivka