Červnový výsev salátů, kedlubnů, květáku a póru

4. 6. 2019

Také v červnu vyséváme v intervalu 2–3 týdnů malé dávky osiva hlávkového salátu, kedlubnů a květáku.

Připomeňme si, že

  • zemina dobře připraveného výsevního záhonu má jemnou drobtovitou strukturu,
  • dbáme na správné střídání plodin,
  • odrůdu volíme takovou, která je určena k výsevu v tomto období,
  • osivo lépe vzchází a semenáčky se i lépe vyvíjejí pod fólií, kterou můžeme postupně zvyšovat.

Hlávkový salát v příliš teplé půdě špatně klíčí a vzchází

Teploty při výsevu by neměly přesahovat 20–24 °C. Je proto vhodné osivo uložit před výsevem do chladničky. Vyčkáme období, kdy je chladněji a před výsevem zryjeme půdu, abychom na povrch dostali chladnější zeminu. Po výsevu zalijeme studenou vodou.

Teplota pro červnový výsev hlávkového salátu

Hlávkový salát dobře klíčí a vzejde v půdě ohřáté jen mírně přes 20 °C; foto Shutterstock

Salát ledový můžeme vysévat na začátku června. Dáváme přednost obalovanému osivu nebo výsevným páskům.

Kadeřávek pro zimní sklizeň můžeme také vysévat počátkem června.

Pozdní zelenina štěrbák

Endivie neboli štěrbák zahradní, zvaný též čekanka kadeřavá, foto Pixabay

Pro sklizeň v zimním období je možné vysévat pro předpěstování štěrbák zahradní a pór; sadbu mrazuvzdorných odrůd vysazujeme od poloviny června do poloviny srpna, aby byly rostliny dobře urostlé a přezimovaly co nejlépe.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *