
Dubnové výsevy salátové zeleniny a péče o záhony
7. 4. 2020Za normálního průběhu jara se můžeme radovat ze vzcházejících březnových výsevů. Na zahradě ve vyšší poloze však první výsevy a výsadby teprve dokončujeme.
Ze zdravotních a hygienických důvodů skleník nikdy nepoužíváme jako místo pro ozdravování pokojových rostlin.
Od nemocných pokojovek hrozí infekce chorobami, od rostlin napadených škůdci – molicemi, mšicemi, třásněnkami, sviluškami – zase přenos nevítaného hmyzu.
Ve skleníku pečlivě udržujeme základní hygienu, odstraňujeme vše, co by mohlo být zdrojem nákazy:
Pokud se nám cokoli nepatřičného ve skleníku rozmnoží, náprava bývá obtížná, neboť hlavní zásadou při hospodaření v těchto podmínkách by mělo být pěstování bez chemie. Proto dbáme na
Mezi nejvděčnější dubnovou zeleninu pěstovanou v malém skleníku patří ředkvička. Ale do skleníku lze nyní sázet i druhou generaci salátu, dále kedlubny i teplomilné druhy – rajčata, okurky a papriky. Pokračujeme v pěstování sadby zelenin a květin.
Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.