První ovoce zraje, ochutnáváme a pečujeme o zdraví plodů

7. 6. 2020

V ovocném sadu postupně zraje drobné ovoce, rané a středně rané odrůdy třešní srdcovek a polochrupek, jahody i nejranější odrůdy meruněk.

Můžeme tak začít radostně sklízet plody svého úsilí. Ale stále máme příležitost pomoci ovoci, aby se povedlo.

Třešně a višně

Do poloviny měsíce zrají ranější třešně srdcovky Rivan, Karešova a další a polochrupky Burlat, Jacinta, Kasandra a jiné. U pozdějších chrupek se již doporučuje postřik proti vrtuli třešňové, která je příčinou červivosti třešní.

Odrůda třešně Christiana

Christiana, jedna z nejlepších raných českých odrůd třešně

Výhon z myrobalánové podnože k odstranění

Nejen meruzalka, ale i jiné podnože podrůstají. Zde odstraníme myrobalán pod slivoní.

Nejranější odrůdy višní začínají zrát až v polovině června – sladkovišeň Meteor Korai, amarelka Favorit.

Višně zpravidla vrtule třešňová nenapadá, a tak nečervaví.

Jahody

Záhony jahod stále pravidelně zavlažujeme a odplevelujeme pouze vytrháváním – neokopáváme.

Zralé plody průběžně sklízíme a zpracováváme.

Odstraňujeme hnilobou napadené plody, abychom zabránili šíření infekce. Při masivním výskytu použijeme vhodný fungicid, musíme však dát pozor na dodržení ochranné lhůty.

Meruňky

Ve druhé polovině června začínají dozrávat nejranější odrůdy meruněk Radka a Leskora. Sklízíme je probírkou většinou ve třech sklizních s odstupem asi pěti dnů.

Meruňky odrůdy Leskora

Leskora, populární velmi raná česká odrůda meruňky

Rybíz, angrešt, maliny

Pomalu začíná dozrávat černý rybíz, později červený a bílý a angrešt. Se sklizní červeného a bílého rybízu nespěcháme – bobule neopadávají, a tak necháme plody dobře vyzrát.

Koncem měsíce začínají zrát ranější odrůdy malin. Sklízíme je často a pravidelně, protože zralé plody velmi rychle měknou a opadávají.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x