
Klíčící rostliny potřebují optimální podmínky, aby se zdárně vyvíjely. Připomeňme, že jde hlavně o dostatek světla, odpovídající teplotu a po vzejití rovněž o vzdušnost prostředí.
Pro zeleninu vysetou v pařeništích a sklenících je důležité větrání. Začneme s ním, jakmile vzejdou semenáčky. Využijeme k tomu každé vhodné příležitosti, kdy nemrzne.
Zaléváme opatrně a jen za slunečného dne, aby rostlinky stihly na noc oschnout.
Nepodceňujeme hygienu používaného nářadí i pěstebního prostoru – postačí sirné knoty. Chemickému zásahu se nevyhneme při některých obtížích spojených s padáním klíčících rostlin, kdy původcem jsou houby.
Platí, že při pěstování, zejména vysévání a předpěstování sadby, bychom měli věnovat více pozornosti substrátu. Potřebujeme zdravý, ať už je čerstvě koupený, nebo náš vlastní, který jsme nechali přemrznout ve venkovních podmínkách nebo který jsme ošetřili chemickými přípravky.
Angrešt a rybíz můžeme stále ještě prosvětlovat, ale řez do starého dřeva je nutné ukončit do poloviny února, neboť po tomto termínu již začíná proudit míza.