Ovocné dřeviny nyní roubujeme, hřížíme, posílíme péčí, výživou

9. 4. 2020

Pokud jsme ještě nerozvezli po zahrádce kompost k ovocným dřevinám, máme na to v dubnu nejvyšší čas. Přidáme ho nejen k drobnému ovoci, ale i ke stromům a vinné révě.

Staré ovocné stromy a ty s nedobrými odrůdami můžeme nyní přeroubovat za kůru, později v termínu do poloviny května v kombinaci se sedélkováním.

Jarní období zvyšuje úspěšnost těchto zásahů. Podnož bývá narašená a díky proudění mízy se kůra dobře odchlipuje. Usnadňuje to roubování za kůru i roubování tzv. Tittelovým způsobem. Rouby používáme zdravé, neseschlé a nenarašené. U narašených roubů hrozí při roubování vylomení jejich oček a špatné ujmutí.

Roub rozpracovaný na Tittelův způsob; foto Shutterstock

Mrazové desky, poškození okusem zvěří a místa, kde se tvoří nádory na kmenech, vyřežeme do zdravého dřeva (kůry). Rány ošetříme (štěpařským voskem, latexem) aby nezůstaly otevřené a lépe se zacelily.

Dobré rybízy pro příští úrodu; foto Pixabay

Dobré rybízy a angrešty namnožíme

Keře rybízu a angreštu si můžeme sami namnožit kopčením nebo hřížením. Nakopčení je vhodné u starších keřů, které mají dobré výnosy a vyplatí se je namnožit. Na podzim už budou takto namnožené mladé keře dobře zakořeněné.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x