
Roubování ovocných dřevin má v létě výhodu rychlé akce
7. 8. 2021Také v létě lze roubovat. V tomto období řežeme rouby bezprostředně před použitím. Chybí-li nám dostatek materiálu k roubování, můžeme očkovat.
Pokud jsme ještě nerozvezli po zahrádce kompost k ovocným dřevinám, máme na to v dubnu nejvyšší čas. Přidáme ho nejen k drobnému ovoci, ale i ke stromům a vinné révě.
Staré ovocné stromy a ty s nedobrými odrůdami můžeme nyní přeroubovat za kůru, později v termínu do poloviny května v kombinaci se sedélkováním.
Jarní období zvyšuje úspěšnost těchto zásahů. Podnož bývá narašená a díky proudění mízy se kůra dobře odchlipuje. Usnadňuje to roubování za kůru i roubování tzv. Tittelovým způsobem. Rouby používáme zdravé, neseschlé a nenarašené. U narašených roubů hrozí při roubování vylomení jejich oček a špatné ujmutí.
Mrazové desky, poškození okusem zvěří a místa, kde se tvoří nádory na kmenech, vyřežeme do zdravého dřeva (kůry). Rány ošetříme (štěpařským voskem, latexem) aby nezůstaly otevřené a lépe se zacelily.
Keře rybízu a angreštu si můžeme sami namnožit kopčením nebo hřížením. Nakopčení je vhodné u starších keřů, které mají dobré výnosy a vyplatí se je namnožit. Na podzim už budou takto namnožené mladé keře dobře zakořeněné.
Je obecně známé, že většina soukromých zahrádek je přehnojena draselnými hnojivy a zejména fosfáty. V těchto případech je přihnojování plnými hnojivy zbytečné, až škodlivé. Pak je nejvhodnějším řešením přihnojení jen organickými