Dozrávající jablka s vadami na kráse i chuti léčíme vápníkem

4. 9. 2021

Fyziologickou skvrnitost neboli hořkou pihovitost jablka poznáme na slupce podle tmavších, 2–6 mm velkých, mírně propadlých hnědavých skvrnek. Jejich vinou plod hořkne.

Hořká skvrnitost neboli pihovitost jablek

Příčinou hořké pihovitosti je nedostatek vápníku v plodech. Kořeny nedostatečně zásobují plod tímto prvkem. Příčinou může být buď sucho a chybějící voda, nebo naopak dlouhodobější zamokření půdy. Výživová porucha se může objevit i kvůli nadbytku dusíku a draslíku v půdě.

Vápník lze dodat už při prvních příznacích v podobě listového hnojiva na počátku léta a opakovaně tuto mimokořenovou výživu aplikovat ve dvoutýdenních intervalech. Důležitý je postřik ještě dva týdny před sklizní.

Hořká skvrnitost jablek

Hořká skvrnitost jablek

Prevence fyziologické skvrnitosti

  • Velkou roli v prevenci má vyrovnaná výživa a to zvláště u citlivých odrůd – Coxovy renety, Caroly, Dukátu, Matčina, Oldenburgova, Parmény zlaté, Rubínu, Vandy, Šampionu.
  • Poruše brání v rozvoji také méně razantní, opatrnější řez koruny.
  • Také závlaha během sucha může zamezit vzniku fyziologické skvrnitosti, a předejít tak hořknutí jablek.

Sklovitost jablečné dužniny

Sklovitost dužniny se vyskytuje hlavně u odrůd James Grieve, Jonathan a Coxova reneta. Jedná se o fyziologickou poruchu k níž dochází v době dozrávání při náhlém zvýšení slunečního záření a teploty vzduchu. Vedle jiného se proti sklovitosti doporučuje včasná sklizeň a rovněž zajištění dobrého zásobení plodů vápníkem.

Sklovitost na řezu jablka

Sklovitost jablka v dužnině

Foto Jaroslav Rod

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x