
Fyziologickou skvrnitost neboli hořkou pihovitost jablka poznáme na slupce podle tmavších, 2–6 mm velkých, mírně propadlých hnědavých skvrnek. Jejich vinou plod hořkne.
Příčinou hořké pihovitosti je nedostatek vápníku v plodech. Kořeny nedostatečně zásobují plod tímto prvkem. Příčinou může být buď sucho a chybějící voda, nebo naopak dlouhodobější zamokření půdy. Výživová porucha se může objevit i kvůli nadbytku dusíku a draslíku v půdě.
Vápník lze dodat už při prvních příznacích v podobě listového hnojiva na počátku léta a opakovaně tuto mimokořenovou výživu aplikovat ve dvoutýdenních intervalech. Důležitý je postřik ještě dva týdny před sklizní.
Sklovitost dužniny se vyskytuje hlavně u odrůd James Grieve, Jonathan a Coxova reneta. Jedná se o fyziologickou poruchu k níž dochází v době dozrávání při náhlém zvýšení slunečního záření a teploty vzduchu. Vedle jiného se proti sklovitosti doporučuje včasná sklizeň a rovněž zajištění dobrého zásobení plodů vápníkem.
Foto Jaroslav Rod
Angrešt a rybíz můžeme stále ještě prosvětlovat, ale řez do starého dřeva je nutné ukončit do poloviny února, neboť po tomto termínu již začíná proudit míza.