Dozrávající jablka s vadami na kráse i chuti léčíme vápníkem

6. 9. 2018

Fyziologická skvrnitost (hořká pihovitost) plodů jabloní poznáme podle tmavších 2–6 mm velkých mírně propadlých skvrnek s hnědavým pletivem, které dává plodu hořkou chuť.

Hořká skvrnitost

Příčinou hořké pihovitosti je nedostatek vápníku v plodech. Kořeny nedostatečně zásobují plod živinami s tímto prvkem. Na vině může být sucho a chybějící voda, nebo naopak dlouhodobější zamokření půdy. Příčinou může být i nadbytek dusíku a draslíku v půdě.

Vápník lze dodat už při prvních příznacích vhodnými přípravky většinou jako listové hnojivo.

Hořká skvrnitost jablek

Hořká skvrnitost jablek

  • Velkou roli má u fyziologické skvrnitosti také prevence – hlavně vyrovnaná výživa a to zvláště u citlivých odrůd – Coxova reneta, Carola, Dukát, Matčino, Oldenburgovo, Parména zlatá, Rubín, Vanda, Šampion, dále omezení razantních zásahů řezem a za sucha závlaha.

Sklovitost dužniny

Sklovitost dužniny se vyskytuje hlavně u odrůd James Grieve, Jonathan a Coxova reneta. Jedná se o fyziologickou poruchu k níž dochází v době dozrávání při náhlém zvýšení slunečního záření a teploty vzduchu. Vedle jiného se proti sklovitosti doporučuje včasná sklizeň a rovněž zajištění dobrého zásobení plodů vápníkem.

Sklovitost na řezu jablka

Sklovitost jablka v dužnině

Foto Jaroslav Rod

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkář 7/2019 titul Zahrádkářka 7/2019 titul předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

16. 7. 2019

Větve přetížené ovocnými plody podepřeme, aby se nezlomily

Ovocné stromy obtěžkané plody tak, že hrozí odlomení větví, včas opatříme oporami. Konce podpěr zakryjeme kusem pryže či hadice, aby nepoškodily kůru větví.

zobrazit další rady a tipy