
Které ovoce sklízíme v září, co udělat pro uložení úrody
19. 9. 2022V září zpravidla sklízíme pozdní odrůdy peckovin, podzimní a raně zimní odrůdy jablek a hrušek, stolní i moštové odrůdy révy a zralé ořechy.
Co srpen nedopeče, září nedosmaží. Poslední roky toto rčení moc neplatí. Září vaří, peče, smaží a remontantní maliny jsou nyní jako med.
Plodí už na výhonech, které vyrostly letos od jara. Moderní odrůdy mají velké chutné maliny a slušný výnos. Proto stojí za to se jim věnovat během sezony a na podzim je ochránit před mrazíky. Po přechodně nepříznivém počasí nasazují maliny plodenství s méně peckovičkami, zato však většími než je obvyklé.
Starší odrůdy malin trpěly za většího vlhka šedou hnilobou. Současné polské, ruské, ukrajinské i další odrůdy už tuto negativní vlastnost nemají.
Maliny podle odrůdy a ročníku plodí od srpna. Plody, které dozrávají od poloviny září, dozrávají pomaleji, i tak si ale zachovávají solidní chuť i aroma. Sklízíme je až když jdou volně stáhnout z lůžka, na kterém plodenství roste.
Maliník je oblíbenou nektarodárnou rostlinou, proto je opylení hmyzem předpokladem pro kvalitní sklizeň.
V září už můžeme na trhu koupit vedle kontejnerovaných sazenic i sazenice prostokořené. Dbáme na to, aby kořeny sazenic, zejména těch pravokořenných, nedošly žádné újmy, aby byly po nákupu až do doby vysazení trvale ve vlhku proto, aby jim nezaschly kořeny.
U keřových rostlin je rozdíl u červených a bílých rybízů a u rybízu černého:
Při módním přístupu, tím je myšleno bez jakékoliv péče, k pěstování ovoce na uskladnění se může pěstitel setkat po určité době s nečekanými problémy. Plody se začnou obalovat černým povlakem, který sice lze odstranit při mytí, ale utrpí tím estetická hodnota plodů a mnohdy se postupně vytratí ochota i poučené rodiny takové ovoce jíst. Vezmou ho na milost snad jedině když jim ho oloupete. Ovšem slupka a to co je těsně pod ní je prý to nejzdravější. Stejně tak nejspíše dopadneme, když se na plodech projeví napadení tzv. skládkovou strupovitostí.
Horší je to v dalších případech, jakmile se do plodů pustí houbové choroby. Ať už se do nich dostaly dírkou, kterou udělal obaleč, nebo poškozením slupky strupovitostí, mechanickým poškozením, nebo aktivním přístupem houbové choroby. Ta dokáže překonat jemnou slupku bez poškození, zejména v místě, kde se dotýká napadené jablko zdravého a tím se stává nepoživatelným. Ne že by vykrojená jablka nebyla chutná, ale ona už pravděpodobně obsahují i produkty z hub, které jablka či hrušky napadly. Známé jsou zejména aflatoxiny.
V jednom napadeném jablku může být tolik aflatoxinů či jiných škodlivých látek, že znehodnotí nadlimitní dávkou mošt vyrobený i z více než 10 kg zdravého ovoce.
A co taková situace, že sníte tři vykrájená jablka. Zkuste si pak odhadnout, kolik jste do sebe dostali zdraví škodlivých látek. Když taková jablka budeme sušit, budou se v křížalách tyto substance ještě koncentrovat. Co je pak proti tomu jedno podzimní ošetření fungicidem…? Stačí si ohlídat, abychom aplikovali přípravek tak, aby do doby sklizně a uskladnění prošla celá ochranná lhůta.
Foto autor a Shutterstock
Je zima, mrzne, a přesto i nyní rozkvétají rostliny pro radost všem, které potěší zimní krása flóry. K jedinečnosti jí často pomůže stylistka z nejpovolanějších – jinovatka. Nebo sníh.