Také vlašské ořechy sklízíme zralé, aby měly dobrou chuť a výdrž
12. 9. 2020Plnou zralost ořechů prozrazuje fakt, že zelená slupka začíná praskat. Během září a října ořechy padají na zem. Můžeme je opatrně setřásat tyčí s hákem.
Ořechy v pevné nenarušené skořápce můžeme krátce proprat například ve vaně se studenou vodou. Rýžákem nebo koštětem je zbavíme zbytků slupek a nečistot.
Ke světlé barvě skořápky přispěje ponoření do 2–3% roztoku osolené vody.
Při převážení ořechy nikdy neukládáme do polyetylenových pytlů, sáčků ani tašek, ale použijte pouze děrované (síťované) pytle nebo vzdušné lodny a podobné nádoby.
Ořechy sušíme nejlépe přirozeným způsobem na vzdušném a suchém místě, například v tenké vrstvě na drátěnce na slunci. Přístup vzduchu ze všech stran je ideální.
Měli bychom mít jistotou, že ve vrstvě ořechů nezůstává vlhkost.
V deštivém počasí ořechy uložíme do suché místnosti, do stodoly nebo na půdu. Sušení tam bude trvat i 3-5 týdnů.
Při umělém dosoušení by teplota neměla překročit 40 °C, proto není vhodné dosoušení na kamnech ani v troubě. Jádro pak hnědne, žlukne nebo se scvrkne.
Teprve zcela suché ořechy nasypeme do koše nebo do síťových pytlů a chraníme je před hlodavci.
Plesnivění skořápky při skladování svědčí o nedostatečném usušení, nebo o velké vlhkosti vzduchu ve skladovací místnosti.
Ve druhé polovině září jsou v našich podmínkách již běžné noční mrazíky. Pamatujeme proto na všechny choulostivé rostliny a umístíme je do bezpečnějších míst. Na noc je přeneseme domů, nebo aspoň chráníme rohožemi, fólií nebo netkanou textilií.
Lze je sušit i v sušičce? Máme ořešáky a tohle by mi dost pomohlo. No a taky chci sušit i maso.
Pokud nebudete používat nijak vysoké teploty, určitě ano. Počítejte s tím, že vyšší než běžné venkovní teploty mohou zvýšit pravděpodobnost degradace tuků, žluknutí. U křapáčů více než u kamenáčů.
Sušení masa je jiná parketa. Tam musíte hlídat více věcí. Ale dá se to nastudovat.