
Vyberte ptákům správné zobání: semena, rozinky, bobule…
21. 12. 2019Některým druhům zpěvného ptactva můžeme přichystat hostinu na míru, například s rozinkami nebo ořechovými jádry, jiné potěšíme bobulemi z keřů a stromů.
Pokud to jde, ovoce uchováváme v jediné vrstvě. Sice k tomu potřebujeme víc přepravek, ale ty nám zase usnadní pravidelnou kontrolu.
Nahnilé plody ihned odstraňujeme, abychom zabránili snadnému šíření hniloby. Kontrolujeme též zralost jednotlivých odrůd. Ty, které dozrávají, zpracujeme.
Pokud ve sklepě plody začínají brzy vadnout, je to známka nízké vzdušné vlhkosti. Můžeme ji zvýšit například tak, že v prostoru umístíme otevřenou nádobu s vodou. Vlhkost se brzy zvýší; bude se udržovat díky odparu vody z hladiny.
Sudy nebo jiné větší nádoby s vodou pomáhají udržet ve sklípku i teplotu bez větších výkyvů. Prostor se pomaleji otepluje i pomaleji chladne.
Abychom ochránili plody před mrazem, můžeme je obložit polystyrénovými deskami a to jak zespodu, tak z boku a zakrytím.
Vlhkost se dá zajistit také kropením podlahy. Případně můžeme přepravky s ovocem chránit proti vysychání polyetylenovou fólií. Zvláště odrůdy náchylných na vadnutí plodů (například Otavu).
Za bezmrazých chladných dnů sklep větráme.
Angrešt a rybíz můžeme stále ještě prosvětlovat, ale řez do starého dřeva je nutné ukončit do poloviny února, neboť po tomto termínu již začíná proudit míza.