
Řez ovocných dřevin v lednu: jabloně, hrušně, rybíz, angrešt
23. 1. 2021Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě.
Do konce února řežeme – prosvětlujeme – méně bujně rostoucí staré jádroviny. Vhodná doba jejich řezu začíná již v prosinci.
V únoru můžeme řezat stromky, které jsou na stanovišti nejméně 4–5 let.
Mladší jádroviny řežeme nejlépe v březnu až dubnu před rašením, na konci zimy po rozmrznutí půdy.
Začneme-li s řezem jádrovin asi 6–8 týdnů před začátkem rašení, můžeme počítat s velice dobrým a rychlým zahojením ran.
Obecně platí, že měsíce únor a březen jsou hlavním obdobím pro řez jádrovin. Zaměříme se zejména na stromy s vysokou násadou květních pupenů, kterou řezem redukujeme na optimum. Pokud se násada promění v optimální počet plodů, stromy nezbujní, nebudou tvořit vlky a příliš dlouhé jednoleté výhony.
Řezem upravujeme násadu květů, tím i množství a velikost plodů, ale také snižujeme bujný růst výhonů, foto Shutterstock
Zatímco mladší, bujně rostoucí stromky se pozdějším řezem zabrzdí v růstu na kratší přírůstky, starší stromy se mohou při tomtéž termínu řezu zeslabit natolik, že se jen s obtížemi zotavují.
Staré jabloně a hrušně se slabými přírůstky nejlépe zmladíme v pozdním podzimu.
Důležité je odstranit větve, které vykazují známky napadení houbovými nebo bakteriálními chorobami, a to nejlépe 10–20 cm pod napadeným místem. Týká se to
Ideálním počasím pro řez je období suché a bezmrazé. Nezapomeneme ošetřit větší rány po řezu.
Přes celé léto vzniká na zahradě a v domácnosti dostatek odpadů využitelných pro kompostování. Dostatečné provzdušnění obstarají hrubší organické odpady přimíchané ve vhodném poměru do kompostované hmoty (nastříhané či drcené větvičky ap.).