Také vlašské ořechy sklízíme zralé, aby měly dobrou chuť a výdrž

12. 9. 2020

Plnou zralost ořechů prozrazuje fakt, že zelená slupka začíná praskat. Během září a října ořechy padají na zem. Můžeme je opatrně setřásat tyčí s hákem.

Nikdy však ořechy nesklízíme klácením. Při něm bychom poškodili větve ořešáku. Navíc takto shozené ořechy mohou být nedozrálé. Slabé noční mrazíky ořech nijak nepoškodí. Dostatečně vyzrálé plody naopak získají na kvalitě. Pozdní odrůdy dozrávají koncem září nebo v říjnu.

Trvanlivé jsou právě jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a se zcela uzavřenou skořápkou. Poškozené nebo předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží – jádro často seschne nebo zplesniví. Takové nejlépe ihned po sklizni spotřebujeme. Zabarvená, naplesnivělá, ale i scvrklá jádra vyhodíme, mohou být zdraví škodlivá.

Ořech před sklizní

Praskající rubina napovídá, že ořech dozrál

Již ve chvíli, kdy zelená slupka – rubina – praskne, začne příznivě působit vítr a slunce; skořápka schne. Ihned po sklizni ořechy vyluštíme – zbavíme je případných zbytků rubiny. Poté je dosoušíme na slunci v tenké vrstvě na dně nízké přepravky, na sítech a podobně tak, aby k nim mohl ze všech stran proudit vzduch. Za deště využijerme dobře větraný přístřešek. Rozhodně nedáváme čerstvě sklizené plody do uzavřené, byť teplejší místnosti, mohly by plesnivět.

Na omytí skořápky vlašských ořechů mají pěstitelé různý názor. Někdo máčení nedoporučuje, aby se voda nedostala k jádru, jiný si vyzkoušel, že skořápka těsní, a tak ořechy před dosušením propláchne.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x