Starší ovocné dřeviny roubujeme na přelomu února a března

27. 2. 2019

Koncem února a hlavně v březnu přeroubujeme starší peckoviny. Jako první jsou na řadě třešně a višně, pak meruňky, poté švestky a slivoně, nakonec jabloně a hrušně.

Pořadí je dáno prouděním mízy; u peckovin začíná dřív než u jádrovin.

Za bezmrazých dnů na přelomu února a března, připravíme stromy. Korunu seřízneme velmi hluboko – u hrušní a peckovin ve vrcholovém úhlu 80–90°, u jabloní od 100 do 120°. Vrchol úhlu vedeného korunou umístíme na hlavní středové (terminální) větvi tak, aby koruna stromu byla co nejmenší.

Pokud neroubujeme okamžitě, musíme počítat se zaříznutím před vlastním roubováním ještě o dalších 5–10 cm, aby řez na podnoži byl čerstvý. Řezná plocha musí být vedena kolmo k ose větve a na jejích okrajích nesmí být rozvětvení.

Korunu dále dostatečně prosvětlíme tak, aby větve nebyly těsně vedle sebe a nepřekrývaly se. Pod nejníže položenou roubovanou podnoží ponecháme několik slabších větví a výhonů jako tzv. tažně pro lepší cirkulaci mízy na počátku rašení.

Roubování jabloně

Roubování jabloně, foto Shutterstock

Odborníci doporučují vyzkoušet si několikrát roubování cvičně, pak teprve roubovat naostro. Dobrého výsledku dosáhneme jen při těsném přilnutí a krytí živé kambiální vrstvy mezi kůrou a dřevem podnože a roubu. Rány je nutné neprodyšně zatřít štěpařským voskem a větší rány na podnoži i štěpařským balzámem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkářka na červen 2019 předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

26. 6. 2019

Jiřinky a mečíky potřebují výživu, talovínu stačí vhodné místo

Jiřinky a mečíky jsou brzy po vyrašení vděčné za pravidelnou zálivku a hnojení. Mečíky přihnojujeme roztokem plných hnojiv po vytvoření třetího listu.

zobrazit další rady a tipy