Zimní řez révy vinné proveďte včas, aby neronila mízu
17. 2. 2022Řez révy: V místech klimaticky příhodných pro pěstování révy bývá v únoru – s ohledem na aktuální počasí – nutné keře silně zkrátit.
Koncem února a hlavně v březnu přeroubujeme starší peckoviny. Jako první jsou na řadě třešně a višně, pak meruňky, poté švestky a slivoně, nakonec jabloně a hrušně.
Pořadí je dáno prouděním mízy; u peckovin začíná dřív než u jádrovin.
Za bezmrazých dnů na přelomu února a března, připravíme stromy. Korunu seřízneme velmi hluboko – u hrušní a peckovin ve vrcholovém úhlu 80–90°, u jabloní od 100 do 120°. Vrchol úhlu vedeného korunou umístíme na hlavní středové (terminální) větvi tak, aby koruna stromu byla co nejmenší.
Pokud neroubujeme okamžitě, musíme počítat se zaříznutím před vlastním roubováním ještě o dalších 5–10 cm, aby řez na podnoži byl čerstvý. Řezná plocha musí být vedena kolmo k ose větve a na jejích okrajích nesmí být rozvětvení.
Korunu dále dostatečně prosvětlíme tak, aby větve nebyly těsně vedle sebe a nepřekrývaly se. Pod nejníže položenou roubovanou podnoží ponecháme několik slabších větví a výhonů jako tzv. tažně pro lepší cirkulaci mízy na počátku rašení.
Odborníci doporučují vyzkoušet si několikrát roubování cvičně, pak teprve roubovat naostro. Dobrého výsledku dosáhneme jen při těsném přilnutí a krytí živé kambiální vrstvy mezi kůrou a dřevem podnože a roubu. Rány je nutné neprodyšně zatřít štěpařským voskem a větší rány na podnoži i štěpařským balzámem.
První polovina září je příznivým termínem pro výsevy bílé jarní cibulky, rukoly a dalších salátů pro postupné sklízení mladých lístků.