Starší ovocné dřeviny roubujeme na přelomu února a března

27. 2. 2020

Koncem února a hlavně v březnu přeroubujeme starší peckoviny. Jako první jsou na řadě třešně a višně, pak meruňky, poté švestky a slivoně, nakonec jabloně a hrušně.

Pořadí je dáno prouděním mízy; u peckovin začíná dřív než u jádrovin.

Za bezmrazých dnů na přelomu února a března, připravíme stromy. Korunu seřízneme velmi hluboko – u hrušní a peckovin ve vrcholovém úhlu 80–90°, u jabloní od 100 do 120°. Vrchol úhlu vedeného korunou umístíme na hlavní středové (terminální) větvi tak, aby koruna stromu byla co nejmenší.

Pokud neroubujeme okamžitě, musíme počítat se zaříznutím před vlastním roubováním ještě o dalších 5–10 cm, aby řez na podnoži byl čerstvý. Řezná plocha musí být vedena kolmo k ose větve a na jejích okrajích nesmí být rozvětvení.

Korunu dále dostatečně prosvětlíme tak, aby větve nebyly těsně vedle sebe a nepřekrývaly se. Pod nejníže položenou roubovanou podnoží ponecháme několik slabších větví a výhonů jako tzv. tažně pro lepší cirkulaci mízy na počátku rašení.

Roubování jabloně

Roubování jabloně, foto Shutterstock

Odborníci doporučují vyzkoušet si několikrát roubování cvičně, pak teprve roubovat naostro. Dobrého výsledku dosáhneme jen při těsném přilnutí a krytí živé kambiální vrstvy mezi kůrou a dřevem podnože a roubu. Rány je nutné neprodyšně zatřít štěpařským voskem a větší rány na podnoži i štěpařským balzámem.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x