Co v závěru roku kontrolovat a dokončit v ovocné zahradě

24. 12. 2021

Sněží-li v prosinci v nížinách, většinou tam sníh dlouho nevydrží. V ovocné zahradě tak lze dodělat, co jsme nestihli. Horské zahrady už většinou odpočívají.

V nižších polohách můžeme zahradu koncem roku stále prohlížet a podle potřeby tu a tam něco opravit a upravit to, co jsme zatím nestihli.

Bílením chráníme ovocné stromy

Například vápenný nátěr kmenů a silných kosterních větví. Na pozemcích vystavených slunci by kmeny mohlo poškodit střídání nočních mrazů a hřejivých slunečních paprsků, které se během dne opírají do kmene a silných větví. Tradičním zahradnickým opatřením tak ochráníme ovocné stromy především během ledna, února a v závěru zimy, kdy se denní a noční teploty mohou lišit nejvýrazněji.

Ovocné stromy lze bílit také v zimě

Nabílené kmeny ovocných stromů lépe zvládnou výkyvy teplot ve slunečných, ale mrazivých dnech zimy; foto Shutterstock

Bílá barva odráží sluneční paprsky teplých dní, a tak chrání kmen před přehřátím a propadem teplot během následující mrazivé noci. Extrémní teplotní výkyvy by nechráněným stromům přivodily praskliny a trhliny, v nichž se daří škůdcům a infekcím a které samy o sobě strom oslabují.

Sníh, skladování a obrana před hnilobou

Napadne-li větší množství mokrého a těžkého sněhu, opět kontrolujeme koruny stromů, zvláště ty hustší. Je-li to nutné, opatrně shazujeme sníh, aby se dřevo nelámalo.

Pokud skladujeme skořápkaté ovoce (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy), kontrolujeme i jeho stav. Jestliže plody skladujeme ve skořápce, dbáme na to, aby byl skladovací prostor suchý a plody neplesnivěly. Pozor musíme dát také na moly, kteří s oblibou napadají hlavně vlašské ořechy. Plody postupně louskáme. Vyloupaná jádra zpracováváme nebo dále můžeme skladovat, nejlépe v dobře uzavřené sklenici, kam se nedostanou škůdci ani vlhkost.

Jádra vlašských ořechů

Jádra vlašských ořechů skladujeme tak, aby byla chráněna před vlhkostí i škůdci; foto J. Sus

Znovu se přesvědčíme, zda pod ovocnými stromy nezůstaly ležet shnilé (mumifikované) plody, abychom co nejúčinněji bránili případnému šíření infekce hniloby v novém roce.

Foto J. Sus a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x