Nadváha vítána: Zvažte bobule révy, zda je odrůda stolní

26. 8. 2019

Mezi prvními sklízíme odrůdy révy vinné Vostorg, Arkadia a Diamant. Všechny jsou určené k okamžité spotřebě a nelze je dlouhodobě skladovat.

Obecně se mezi stolní odrůdy řadí ty, které mají bobule s hmotností mezi 4–6 g a jejichž hrozny nejčastěji váží asi 400 g.

Připomeňme, že pro stolní odrůdy jsou příznačné velké hrozny a velkými, masitými, pevnými a chrupkavými bobulemi. Taková je stolní odrůda Talisman s bobulemi o hmotnosti 8–10 g. Hrozen může vážit až 700 g.

Odrůdu Nero řadí vinaři na pomezí stolních a moštových odrůd. Většinou se považuje za stolní odrůdu, ale při vyšší násadě hroznů nebo při suchu se velikost bobule zmenšuje. Hmotnost bobule se pohybuje mezi 3,5–4 g. Do této skupiny odrůd, které je možné využívat jako stolní, ale také moštové odrůdy, patří dále Krystal nebo Iljičevskij Rannij.

Odrůdy osvědčené v nevinařských oblastech

Zdeněk Jedlička pěstuje révu v nevinařské oblasti – v kopcích Podblanicka. K odrůdám, které se mu nejvíce osvědčily pro svou ranost a odolnost mrazu, patří i některé ze zmiňovaných:

Vostorg

Odrůda byla vyšlechtěna v Novočerkassku. Zrání rané, koncem srpna. Mrazuodolnost kolísající, k houbovým chorobám střední. Odrůda se špatně řízkuje, prakticky nevytváří kořeny.

  • V nevinařských oblastech vybíráme odrůdy, které v daném místě stačí spolehlivě dozrát. Velmi rané zrají od poloviny srpna.
Stolní odrůda révy Vostorg

Stolní odrůda Vostorg se léta těší přízni zahrádkářů. Sprchávání květenství je možné bránit zalomením špičky letorostu

Iljičevskij Rannij

Modrá odrůda s výrazným listem zraje začátkem září. Odolnost k houbovým chorobám a mrazu je vysoká. Odrůda je vhodná na nechráněná stanoviště. Je vhodná pro použití na pergoly svou odolností, růstem a listem.

Krystal

Odrůda pochází z Maďarska. Růst je ovlivněn podnoží. Lze ho s úspěchem pěstovat jako pravokořenný. Bobule výrazně sladké příjemné chuti. Zraje raně, koncem srpna až začátkem září. Odrůdu lze použít i na vertiko vedení. Hodí se pro svou vysokou odolnost do okrajových oblastí pěstování. Na keřích nehnije, lze ji sklízet postupně. Dá se pěstovat bez chemické ochrany. Lze z ní vyrobit jednoduché víno.

Nero

Chuť je poněkud tříslovitá, osvěžující, příjemná. Zraje brzy, ale pomalu v první polovině září. Hrozny vydrží dlouho na keři bez poškození. Chuť neutrální, po dobrém vyzrání výrazně sladká. Odolnost k houbovým chorobám dobrá, k mrazu střední. Vyžaduje hluboké půdy s dostatečnou zásobou hořčíku.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x