V říjnu sklízíme poslední švestky, jablka a hrušky, pečujeme o zdraví stromů

4. 10. 2021

Ve vyšších polohách dokončíme sklizeň pozdních odrůd: Sklízíme slivoně, jako je Domácí velkoplodá, pozdní jablka (Luna, Topaz aj.) a hrušky (Erika aj.).

Ovoce uskladněné ve sklepě pravidelně kontrolujeme, dozrávající jíme nebo zpracováváme. Plody napadené skládkovými chorobami hned odstraníme, abychom zabránili šíření infekce. Sklep za chladných nocí vydatně větráme.

Hruška odrůdy Erika

Hruška Erika; foto T. Jan

  • Dokončíme sklizeň vlašských ořechů, mandlí i lískových oříšků.

Nezapomeneme uvolnit pásku na očkovancích, očka jsou již bezpečně v této době přirostlá.

Páska drží očko, než přiroste

Na podzim odstraníme pásku z letního očkování; foto Shutterstock

  • Vyskytla-li se na jabloních nebo hrušních výrazná strupovitost, postříkáme stromy těsně před opadem listů 5–7% roztokem močoviny. Toto přihnojení podpoří rozklad odumírajících listů a omezí další šíření této houbové choroby.

Dezinfekce stromů

Broskvoně a meruňky i ostatní peckoviny, případně i jádroviny, je vhodné po částečném opadu listů dezinfikovat postřikem měďnatým přípravkem. Poslouží jako dezinfekce stromu proti nejrůznějším houbovým chorobám. Zásah není nutné provádět každoročně, stačí každý druhý rok.

Peckoviny místo jádrovin a naopak

Vyhneme se výsadbě stromku do místa, kde v předchozích pěti letech rostl tentýž druh. Vždy je lepší po jádrovině sázet peckovinu a naopak.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

27. 3. 2025

Tři čtyři týdny trvá, než na jaře zakoření hlízy begonií

Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x