Proč jablka a zeleninu skladovat odděleně? Kvůli vůním i vlhkosti

6. 10. 2019

Pro skladování jablek a dalšího ovoce vybíráme jen kvalitní plody. Vyhneme se jejich uložení v sousedství brambor, řepy a další kořenové zeleniny.

Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky i celer, pór a podobnou jinou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka tyto pachy snadno přijímají.

Ideálními podmínkami pro skladování je pak chladné, ale bezmrazé prostředí. Většina zeleniny si podrží svou kvalitu v prostředí o něco vlhčím, než jaké svědčí ovoci. Cibule a česnek ovšem vyžadují specifické podmínky –chlad a sucho.

Druhy zeleniny, které snášejí mírné poklesy teplot k bodu mrazu nebo i pod něj (kořenová zelenina, zelí a čínské zelí, kedlubny, růžičková kapusta), můžeme ponechat na záhonu co možná nejdéle a to až do konce října nebo i do začátku listopadu. Zelenina dobře vyzraje.

Pór pod fólií

Pór pod ochrannou fólií vydrží na záhoně déle; foto Shutterstock

Část z nesklizených plodin můžeme nechat zhruba do Vánoc pod fóliovým krytem. Zeleninu v potřebné kvalitě tak uchováme i při mrazivých teplotách a to přibližně do -5 °C. Dvojitá fólie dokáže uchránit zeleninu v půdě až při -10 °C.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x