Proč jablka a zeleninu skladovat odděleně? Kvůli vůním i vlhkosti

6. 10. 2019

Pro skladování jablek a dalšího ovoce vybíráme jen kvalitní plody. Vyhneme se jejich uložení v sousedství brambor, řepy a další kořenové zeleniny.

Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky i celer, pór a podobnou jinou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka tyto pachy snadno přijímají.

Ideálními podmínkami pro skladování je pak chladné, ale bezmrazé prostředí. Většina zeleniny si podrží svou kvalitu v prostředí o něco vlhčím, než jaké svědčí ovoci. Cibule a česnek ovšem vyžadují specifické podmínky –chlad a sucho.

Druhy zeleniny, které snášejí mírné poklesy teplot k bodu mrazu nebo i pod něj (kořenová zelenina, zelí a čínské zelí, kedlubny, růžičková kapusta), můžeme ponechat na záhonu co možná nejdéle a to až do konce října nebo i do začátku listopadu. Zelenina dobře vyzraje.

Pór pod fólií

Pór pod ochrannou fólií vydrží na záhoně déle; foto Shutterstock

Část z nesklizených plodin můžeme nechat zhruba do Vánoc pod fóliovým krytem. Zeleninu v potřebné kvalitě tak uchováme i při mrazivých teplotách a to přibližně do -5 °C. Dvojitá fólie dokáže uchránit zeleninu v půdě až při -10 °C.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

22. 4. 2025

Ořešák řežeme jen výjimečně a tak, aby se rány zahojily

Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x