Během zimy kontrolujeme uskladněné ovoce, jeho kvalita klesá

23. 12. 2019

Ovoce v přepravkách nebo na policích prohlížíme v pravidelných intervalech. Odstraňujeme nahnilé a méně kvalitní plody.

Zdravé plody můžeme stále ještě používat i na kompoty, sušit či jinak konzervovat. Interval kontroly uskladněného ovoce přizpůsobíme teplotě skladovacího prostoru. Ideální je teplota 2 až 5 °C. V teplejších skladovacích místnostech je třeba interval kontroly zkrátit.

Zatímco profesionální skladování dokáže zajistit ovoci nízké teploty a vysokou vzdušnou vlhkost tak, aby se konkrétní hodnoty daly nastavit jak pro různé druhy, tak pro jednotlivé odrůdy, v domácích či zahradních sklepech se zpravidla teplota snižuje postupně a někdy ani na optimální 4 °C neklesne. Nebo naopak hrozí pokles pod bod mrazu.

Skladovaná jablka

V zimě kontrolujeme skladovaná jablka minimálně jednou za dva týdny, v prostorech s teplotou vyšší než 5 °C raději každý týden

S postupujícím časem se mění vzhled plodů, snižuje se jejich hmotnost, obsah vody, vitamínů a jiných látek.

Proto je na místě počítat s tím, že se mění kvalita a s ní i chuť ovoce. Obecně platí, že při nižších teplotách se ve skladovaném ovoci zvyšuje obsah sacharózy (glukózy a fruktózy) a při vyšších teplotách se naopak zmenšuje. V profesionálním skladu určuje obsah sacharózy v ovoci délku skladování.

Také obsah kyselin v ovoci při vyšších teplotách skladování klesá rychleji než při nižších teplotách. Chladnější prostředí zpomaluje přirozené procesy v ovoci a prodlužuje trvanlivost ovoce.

Při dlouhodobějším poklesu teploty k bodu mrazu dochází k hnědnutí dužniny a k rychlému znehodnocení uskladněných plodů. Ve skládce se pak projevují závažná abiotická poškození – hořká skvrnitost a rozpad dužniny plodů u jablek a sklovitost dužniny.

Z houbových chorob se nejčastěji vyskytuje moniliová hniloba, skládková strupovitost a plíseň šedá.

Důležité je i větrání a vlhkost

Pokud nemáme možnost zajistit větrání vzduchotechnikou, využíváme bezmrazých dnů k opakovanému větrání. Vzdušnou vlhkost můžeme ve skladovacích prostorech podpořit nádobou s vodou.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x