Angrešt a rybíz prosvětlíme, aby nezestárly
5. 2. 2020Angrešt a rybíz můžeme stále ještě prosvětlovat, ale řez do starého dřeva je nutné ukončit do poloviny února, neboť po tomto termínu již obyčejně začíná proudit míza.
Dobrou vitalitu keřů oblíbeného drobného ovoce podpoříme předjarním řezem. Správným postupem navíc omezíme rozvoj houbových chorob.
U keřových tvarů rybízu a angreštu větve vyřezáváme až u země a snažíme se nenechávat žádný čípek. Ponechaný čípek by stejně zaschl a odumírající dřevo by pravděpodobně infikovala dřevokazná houba.
Nejčastěji této příležitosti využije rážovka rumělková (Nectria cinnabarina). Poznáme ji podle typických růžovo oranžových kupičkovitých plodniček, které se tvoří na odumřelém dřevě.
Odstřižením napadených výhonů omezíme výskyt padlí už v začátku vegetační sezony. Postižené části mají charakteristické stříbřitě bělavé zbarvení, zatímco zdravé výhony jsou skořicově hnědé.
Foto autor
První polovina září je příznivým termínem pro výsevy bílé jarní cibulky, rukoly a dalších salátů pro postupné sklízení mladých lístků.