
Dozrávající jablka s vadami na kráse i chuti léčíme vápníkem
4. 9. 2021Fyziologickou skvrnitost neboli hořkou pihovitost jablka poznáme na slupce podle tmavších, 2–6 mm velkých, mírně propadlých hnědavých skvrnek. Jejich vinou plod hořkne.
Správná sklizňová zralost jádrového ovoce nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí.
Pak nám pomohou další znaky: barva jadérek, vybarvení slupky i padání plodů za bezvětří.
Předčasná sklizeň má za následek scvrkávání plodů, hnědnutí slupky a fyziologické skvrnitosti. Plody bývají navíc nedostatečně vybarveny, bez typické vůně a zpravidla chutnají mdle.
Pozdní sklizeň plodů zvýší jejich choulostivost při sklizni, během skladování pak plody brzy moučnatí, měknou a jsou náchylnější k hnilobě, skvrnitosti slupky a sklovitosti dužniny.
Jablka se vyplatí přebírat a třídit již při samotné sklizni, kdy ke skladování vybereme jen nejlepší plody bez vad – ostatní přednostně spotřebujeme. Platí zásada, že čím méně je s ovocem manipulováno, tím lépe se skladuje a je trvanlivější.
Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.
Je to tak, ideální je sbírat/sklízet tak akorát i se šťopkou..vyzkoušet si tu správnou techniku sběru a dávat pozor, aby se plody nepoškodily jak utrhnutím, tak při dávání do košíku a do beden. Zajistíte si tím mnohem delší trvanlivost..