Jak poznat, že nastal čas na sklizeň jablek a hrušek

7. 9. 2019

Správná sklizňová zralost jádrového ovoce nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí.

Pak nám pomohou další znaky: barva jadérek, vybarvení slupky i padání plodů za bezvětří.

Předčasná sklizeň má za následek scvrkávání plodů, hnědnutí slupky a fyziologické skvrnitosti. Plody bývají navíc nedostatečně vybarveny, bez typické vůně a zpravidla chutnají mdle.

Pozdní sklizeň plodů zvýší jejich choulostivost při sklizni, během skladování pak plody brzy moučnatí, měknou a jsou náchylnější k hnilobě, skvrnitosti slupky a sklovitosti dužniny.

Hurška odrůdy Laura

Plody hrušně odrůdy Laura sklízíme koncem srpna až začátkem září, foto L. Kožešník

Jablka se vyplatí přebírat a třídit již při samotné sklizni, kdy ke skladování vybereme jen nejlepší plody bez vad – ostatní přednostně spotřebujeme. Platí zásada, že čím méně je s ovocem manipulováno, tím lépe se skladuje a je trvanlivější.

  • Jabloně na podnoži M9 a hrušně na kdouloni dozrávají dříve než štěpované na semenáči nebo pláněti.

Jeden komentář: “Jak poznat, že nastal čas na sklizeň jablek a hrušek”

  1. Štrůdlik napsal:

    Je to tak, ideální je sbírat/sklízet tak akorát i se šťopkou..vyzkoušet si tu správnou techniku sběru a dávat pozor, aby se plody nepoškodily jak utrhnutím, tak při dávání do košíku a do beden. Zajistíte si tím mnohem delší trvanlivost..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

19. 9. 2019

Plody peckovin zasažených virem šarky předčasně opadávají

V Česku jsou rozšířeny všechny kmeny šarky švestky, které napadají všechny druhy modrých peckovin, meruněk a broskvoní. Virus je přenášen mšicemi, dále je šířen ovocnými výpěstky – rouby a očky, vegetativně množenými podnožemi.

zobrazit další rady a tipy